Till minne av Josef Simon

Josef Simon kom till Sverige 1958 som flykting från Ungern. Som ung student deltog han aktivt i den ungerska revolten 1956 och hamnade i fängelse. När han blev frisläppt lyckades han ta sig till Österrike, där han råkade träffa Olof Palme som var i Wien på en ungdomskonferens. Josef hann påbörja studier på Konstakademin i Wien innan han med Olof Palmes hjälp kom till Sverige. Hans studier i arkeologi i Budapest var inte till stor hjälp i Sverige. Josef kom in på Konstfackskolan i Stockholm. Under sin studietid där fick han ett stipendium till målarstudier vid Beaux Arts i Paris. Efter avslutade studier på Konstfack fick han med hjälp av sin lärare Stig Lindberg arbete som chefsdesigner vid Söholms Keramikfabrik på Bornholm. Dit var han knuten under många år och fick förutom formgivning av brukskeramik många möjligheter att arbeta med konstnärlig utsmyckning i t.ex. skolor och sjukhus.


Josef bosatte sig i Djursholm 1967 och sedan 1971 finns där hans ateljé. Josef arbetade mest med skulpturer i stengodslera men målade även i olja och akvarell.
Inspirationen till sina skulpturer hämtade han till stor del från samhällsutvecklingen i Sverige från 70-talet och framåt. Med sina utländska ögon såg han kanske det svenska välfärdssamhället på sitt eget sätt. Men även ungersk folkkonst var en stor inspirationskälla för honom.
Josefs oljemålningar är abstrakta och målade i starka färger. Hans ljusa akvareller har främst tillkommit på Öland, där det fantastiska ljuset inspirerat, men även vistelser på Capri och på Grönland har satt sina spår.
På påskafton i 2015 invigdes i Ungern ett museum tillägnat Josefs konst. Museet ligger i Szigliget, en liten vacker ort vid sjön Balaton, nära hans barndomstrakter. Josefs upplevelser under den ungerska revolten låg till grund för en rad stora skulpturer som han skänkt till Ungern. Kommande generationer behöver kanske påminnas om historien. Revolutionsskulpturerna samt ytterligare stora skulpturer, oljemålningar och akvareller finns nu på hans museum. Museet invigdes av Sveriges ambassadör i Ungern, Niclas Trouvé.