Konstnärer 2019

82 konstnärer ställer ut denna gång. Nedan presenteras alla (även om några presentationer låter vänta lite på sig.)

A

Helena Aderud
Helena, tidigare bibliotekarie vid Stockholms Universitetsbibliotek, är numera pensionär och har tid att uttrycka sig konstnärligt. Hon arbetar i olika tekniker, t ex textilt med bildväv. Hon målar gärna, framförallt i akvarell och hon skapar spännande verk i ståltråd, både fristående figurer och bilder i och utanför ram med ”tecknade streck” av metall.
Helena har studerat vid Nyckelviksskolan, gått Stora konstkursen i textil på Folkuniversitetet samt har fördjupat sig i textilt skapande genom 4,5 års kvällsstudier vid HV Skola (Hantverkets Vänner) i Stockholm. Hon har också deltagit i ett otal akvarellkurser vid olika folkhögskolor sommartid.
Helena har ställt ut sina alster vid olika tillfällen genom såväl separat- som samlingsutställningar.

Catarina af Jochnick
Catarina, som har gått konstkurser i Kalifornien och Paris, målar framförallt i olja men har kommit att övergå mer och mer till akryl. Hon provar gärna att måla på olika material eftersom underlagets struktur skapar olika tavlor och färger. ”Det är spännande att experimentera.”
Catarina broderar också. Det blir små och stora stygn på återanvänt material t ex dukar, lakan och tyglappar.
Catarina har ställt ut på Puckeln, i Gamla Stan och på Sveavägen under 90-talet . På 2000-talet har hon deltagit i olika utställningar i Danderyd.

Leif Ahrle
Arbetat med konstglas sedan 30 år. Utställningar i Sverige, USA, Frankrike, Belgien, Finland, Spanien, Hong Kong.  Representerad i ett flertal kommuner och företag. Även verksam som skådespelare, bla. i senaste Beck filmerna. Hemsida.

B

Magdalena Bartha              
Jag kom till Sverige från Transsylvanien 1989. Sedan dess har jag bott Danderyd. Jag målar akvarell och är inspirerad av Nordiska vackra landskap. Redan som barn målade
jag mycket och hade turen att ha en fantastiskt bra konstlärare. Först 2000 fick jag återigen tillfället att börja måla. Jag började ta olika akvarellkurser hos Maria Ginzburg och Björn Bergström där jag lärde mig akvarelltekniken. Jag älskar att måla akvarell och att uttrycka mig i färg och form.

Gisela Beckius
Mitt arbete sker av kärlek till och vördnad inför naturen.
Efter att ha målat i olja i många år använder jag nu vattenfärg för dess ljus och färger men
också för dess oberäknelighet. Detta medium påpekar ofta att jag bör hålla mig undan så att själva målandet kan äga rum! Jag tänker inte på verken som ”akvareller” utan som tavlor, eftersom jag känner att vattenfärg kan ge samma fyllighet och användas i samma skala som olja eller akryl. Mitt intresse ligger i bildens helhet, så att varje liten yta av målningen har lika mycket intensitet och energi, precis som varje detalj i naturen är viktig och kräver full uppmärksamhet. Hemsida.

Ingrid Bergquist
Ingrid gick sin första målarkurs sommaren 1989. Efter det har det blivit många kurser i akvarell, akryl och olja. Idag arbetar hon också skulpturalt i gips, lera och fiberbetong.
1962 började Ingrids familj att arrendera Ekeby Gård och hon kom att bo här ända fram till 1971. Nu har hon hittat tillbaka genom att hon fått möjlighet att ha sin ateljé ovanpå stallet. Invigning och utställning hade hon i augusti 2016. Nu öppnar hon sin ateljé för Konstrundans besökare.

Katarina Bergström
För Katarina är tiden med keramik och måleri ovärderlig. Den ger henne andrum och energi. Att arbeta med form och färg, utforska och experimentera med olika tekniker och material är en outsinlig inspirationskälla.
Sedan drygt tio år målar hon för konstnär Hortensia Duque.
Intresset för keramik och skulptur har alltid varit stort. Keramiker Helena Hättestrand har varit lärare under de senaste sju åren. Drömmen om en egen verkstad hemma i Djursholm blev verklighet 2017.
Katarina är utbildad arkitekt vid KTH i Stockholm.

Eva Boëthius
Eva har ritat och målat i hela livet. Som liten, när familjens kassa var skral, ritade hon på båda sidor om alla papper hon kom över, tidningar och tapetrester till exempel. I dag målar Eva på såväl papper som duk, framförallt hästar, barn och landskap i akryl eller tusch. Under 60-70-talet, då hon arbetade som TV-producent, gjorde Eva även illustrationer till TV-program och tidningar. Under sin tid som läkare på Stocksunds vårdcentral, på 90-talet, förgyllde hon vårdcentralens trappuppgång med väggmålningar. Eva har också gett ut tre barnböcker. På Konstrundan kommer Eva att visa upp såväl gamla som nya verk men även originalillustrationerna till tre ungdomsböcker som hon just nu arbetar med. Hemsida.

Anna-Lena Borg
Anna-Lena började måla som ung, framförallt människor, djur och natur. Att måla porträtt är en passion. Hon målar på beställning, ofta barn, och har bland annat gjort officiella porträtt till Karolinska sjukhuset. Lusten att skapa har lett in på nya uttrycksformer, t ex silverlera och glas som hon gör smycken i, unika smycken i egen design.Anna-Lena är autodidakt men har deltagit i många kurser i måleri, glaskonst och annat skapande, även i psykologi, film- och konstvetenskap. Anna-Lena har ställt ut på Alvikstorpet, Karolinska sjukhuset, i Bläsinge på Öland och deltagit tidigare i Danderyds Konstrunda. Hemsida.

Raffaele Buonfiglio
Raffaele föddes 1947 i Rom, utbildade sig till arkitekt och kom senare i livet att verka som egen företagare, både i Italien och Sverige. 1995 flyttade han till Stockholm och inledde en framgångsrik karriär som översättare. Den konstnärliga banan har alltid löpt parallellt med andra uppdrag men från 2005 fram till sin bortgång 2016 var Raffaele verksam som konstnär på heltid.
Raffaele var autodidakt inom måleriet. Hans inspirationskällor utgjordes främst av det tidiga nittonhundratalets konstvärld: Malevitjs suprematism, mellankrigstidens rörelser Bauhaus och De Stijl m.fl. Mark Rothko och Alberto Burri var andra stora inspirationskällor. Allt detta låg till grund för hans uttryckssätt tillsammans med arkitektens öga för färg och komposition.
Han skrev själv så här om sin konst: ”Mina bilder är starkt karaktäriserade av färgens ´sceniska närvaro´. Syftet är att låta färgen uttrycka sig och uppenbara all sin emotionella och expressiva potential. Arbetet kretsar kring det tredimensionellas uttrycksmöjligheter inom ramen för en traditionellt tvådimensionell konstform. Metoden består i att framhäva de individuella personligheterna hos bildens olika färgobjekt genom att avskilja och lyfta dem och på så sätt generera skuggor och dynamiska interaktioner.
Raffaeles konst representeras sedan 2010 av Galleri Uusitalo i Helsingfors. Ett urval av hans verk visas av hans familj, i Enebyberg.

C

Charlotta Carlberg
Charlotta har arbetat i keramik i många år. Sedan ett par år tillbaka har hon egen drejskiva och hyr plats i en studio. Huvudsakligen drejar hon. Framförallt blir det vackra bruksföremål, muggar, krukor, skålar och kannor, gärna i vitt med vacker dekor. Hon använder spetsar, keramiska dekaler och gör ibland fat på fot eller urnor. Att hålla på med lera är Charlottas hobby och det bästa hon vet, så många kvällar tillbringas i studion.

 

Coila Coats Matton
Coila har arbetat som psykiater på Västgötaslätten. Först de sista 10 åren av hennes arbetsliv fick hon ro att vidareutveckla sitt måleri. Efter åratal återskapande av Gamla Mästare utvecklade Coila en stil som förenade rymd och avstånd, skarpa konturer och tredimensionalitet med hennes behov av förenkling och kommunikation. En ständig kamp. Begrepp som ”överlevnad” eller ”hoppet” konkretiserades till Gestalter som konfronterar åskådaren med sin blick. Coilas värld är levande och tredimensionell. Hon undviker det platta och det minimalistiska. Efter en hjärtoperation 2010 har Coila experimenterat vidare. F.n.handlar allt om rörelse.
Coila har ställt ut i Barcelona 2002, Falbygdens Museum 2008, Edsvik Konsthall Stallet 2010, Galleri B-fors Stockholm 2012 förutom deltagande i olika jurybedömda utställningar, grupputställningar och konstrunda.
Coila säger att hon är väl medveten om krig, konflikter och katastrofer i omvärlden – men älskar livet och lever just nu i en vardagsbubbla av lycka med barn och barnbarn, trädgård, en underbar vår och tid att skapa. Mer info på Coilas hemsida.

D

Solveig Danell
Solveig är född och uppvuxen i Roslagen och bor numera i Enebyberg. Hon började måla regelbundet för drygt tio år sedan och har gått många olika kurser för konstnärer i Stockholmsområdet, de senaste åren på Edsviks konstskola. Färgen står i centrum för Solveig Danells måleri. Hon arbetar intuitivt och provar sig fram utifrån känslan för färgen. Målningarna blir mer och mer förenklade med strävan mot det abstrakta.

Pia De Wahl
Pia är utbildad arkitekt, född och uppvuxen i Djursholm.
Hon hade lyckan att under några år få arbeta som konstnär och formgivare åt Lene Thun i Bolzano, Italien. Där arbetade hon i en mängd olika tekniker, allt från modellering av Thunänglar och figurer till barnboksillustrationer. Från början låg akvarellen som medium henne närmast till hands men nu på senare år övergår hon mer till olja och akrylmåleri samt en allt ökande lust att blanda tekniker vilt. Collage – att bygga helheter av minnen och fragment fascinerar henne och hon älskar alla de obegränsade möjligheter som bildbehandling med hjälp av datorer erbjuder. Hon brukar börja med ett koncept, en idé eller ett fragment som fångar henne och som sedan utvecklar sig till något hon inte alls hade förutsett. Hon vill besjäla det hon skapar. Hennes skapande är ett försök att förvandla sina existentiella maror till färggranna fjärilar, se mer på Pias hemsida.

Maria Duse
Maria vill förmedla både humor och allvar och hon älskar leran som material. När hon skulpterar går hon in i en bubbla och låter fingertopparna leka fram figurerna. Hennes motiv växlar men hon skulpterar gärna hundar, familjen har några fyrbenta familjemedlemmar och de väcker inspirationen.
Maria vill att du som betraktare ska bli berörd, glad och kanske lite fundersam av hennes skulpturer vars namn är ofta underfundiga. De mångbottnade titlarna lockar fram leenden.
Förutom själva leran så blandar Maria gärna in andra material och målar delar av skulpturerna. Hon letar ständigt efter små, roliga prylar och figurer som hon tillför sina alster. Fantasin tycks inte ha några gränser. Mer info på hennes hemsida.

Hortensia Duque
Hortensia är född på Kanarieöarna, uppvuxen i Katalonien och är utbildad på Kungliga Konstakademien Bellas Artes de San Jorge i Barcelona. Hon flyttar till Sverige 1980.
Hortensia Duque arbetar i en taschistisk tradition dvs ett måleri med kraftiga expressionistiska drag där materialet får en framträdande plats och där konstnärens närvaro accentueras genom synliga penseldrag. Ofta är även bildytan dramatiskt komponerad och ger sken av en tummelplats. En annan beteckning på detta måleri är ”Action Painting” dvs det färdiga konstverket är resultatet av en ”handling” med konstnärens ”handskrift” klart synlig.
Måleriet kännetecknas av kalligrafiska element och i många fall tar materialet över.. Konstnären blir i detta fall enbart en förmedlare av ett bildbudskap som kommer utifrån.Hortensia Duque, vars konst ligger så nära denna taschistiska konstinriktning, arbetar emellertid inte helt ”spontanistiskt”. Det finns i allt hon gör en medveten plan, en strävan till konstruktion, en genomförd avsikt. Det är till stora delar ett intellektuellt måleri kompletterat med spanskt temperament och känslighet. (Text: Bo-Göran Hammargren, foto: Staffan Johansson. Hortensias målarskola 2012)

E
Fredrika Elming
Jag har sedan barnsben varit väldigt nära min estetiska och kreativa sida. För mig är målande och tecknande ett tillfälle för avslappning och ett sätt att uttrycka mina känslor och omgivning när ord inte räcker till. Jag inspireras ofta av samhällsfrågor och genom min konst brukar jag försöka utmana normer, särskilt de som styr ungdomars liv, men även sociala strukturer. Jag målar ofta färgstarkt och detaljrikt med abstrakta mönster tillsammans med olika figurer. Jag är flexibel när det kommer till tekniker och använder för det mesta blandtekniker så som, sprayflaskor, akvarell, tusch, akryl och ibland målar jag även med händerna. Den senaste tiden har jag målat mest på kläder, jag utgår från gamla plagg som därmed får ett helt nytt uttryck och liv. Genom att kombinera konst med mode vill jag uppmuntra fler att kämpa emot dagens snabba modeindustri – en av världens största miljöbovar. Jag är glad och stolt över att vara en av Danderyds kommuns kulturstipendiater 2019! Följ mig gärna på Instagram eller på min hemsida

Helena Ericsson
Det började med en Broderiblogg för över tio år sedan och nu arbetar Helena med  broderier på heltid. Hon är allätare när det gäller broderi, broderar lika gärna fritt på ylle och linne som korsstygn och tvistsöm. Helena har utbildning i konstsömnad från Handarbetets Vänner Skola och driver Brodera mera. Det är ett litet hantverksföretag som tillverkar materialsatser för broderi och säljer dem i den egna Danderydsbutiken. Helena tog över företaget för fyra år sedan av en annan Danderydsbo, Monica Zetterström, som byggt upp och drivit Brodera mera i över 40 år.
Helena har alltid varit intresserad av miniatyrer. Hennes tredimensionella korsstygnshus inspireras av barndomens lek med Lego och dataspelet Minecraft. Husen har gjort succé både i Sverige och utomlands. De säljs som materialsatser i hemslöjdsbutiker och på museer runtom i Sverige och 2015 var Helena inbjuden till Nagoya i Japan för att visa upp sina hus. Nu ställer Helena ut färdigbroderade korsstygnshus.
Länk till Broderibloggen http://www.broderibloggen.se
Länk till Brodera mera http://www.broderamera.nu

F
Berit Falk
Josephine Siskind lärare under åren 1994- 1998
Tempera,olja,akvarell.
Annakarina Vestberg lärare Vedic Art Acryl 1998-1999.
Pyret Sellberg, lärare i Ikonmålning 2008-
Hortensia Duque lärare 2 terminer 2016-2018  i grundlärande principer.

G
Chinna Giertz
Chinna Giertz, östgöte som numera bor i Enebyberg. Hon är montessorilärare, har arbetat i Vasaskolan i Djursholm där hon bl a byggt upp en ny bildsal. Chinna har alltid varit intresserad av färg och form, men målandet tog fart med en akvarellkurs 1993 hos Eva Ljungdal. Målandet ger henne lugn och harmoni.
Hon har målat hos Göran Rücker och Claes Fåhreus och Marianne Chayet och bland annat ställt ut i: Enebybergs bibliotek 2012, Öregrund 2012 och 2014, Danderyds
konstrunda 2013.
Inspirerad av sin dotter Linn och en kurs för Nelson Salazar Luna har Chinna också har börjat måla i akryl. Hon skapar också i skulpturer i lera, varit elev hos Hans Kolb.
På Konstrundan 2017 representeras tre generationer av familjen, dotter Linn och dotterdotter Smilla. Mer info på Chinnas hemsida.

Per-Axel Giertz
Per-Axel Giertz är en 42-årig far som alltid varit mån om att lära sig nya saker och det gäller i allra högsta grad fortfarande. Han är utbildad ekonom och har jobbat hela sin aktiva yrkeskarriär på H&M där han fått jobba med kreativa människor runtomkring sig i en kreativ miljö. Per-Axel har varit intresserad av att fotografera sen barnsben, men det är framförallt sen han gick en fotokurs för sju år sen som en mycket stor del av fritiden handlat om fotografering och auto inställningen på kameran blivit ett minne blott. Under tjänstledighet 2018 skapade han sig möjlighet att ägna mer än bara fritiden till fotografering.

Per-Axel har bla haft utställning i NloKal i Nyköping och även varit en av 6 konstnärer som fick sina konstverk sålda till bostadrättsföreningen Perrongen på söder när de skulle liva upp sina trapphus.

Ann-Charlotte Granström
Ann-Charlotte är född i Göteborg, 1949. Under hela hennes uppväxt tecknade hon, så fort hon kom åt. Hon upplevde ett behov av att uttrycka sig via bildspråk, inte nödvändigtvis med färg, mammas kulspetspenna gick bra. Att det inte gick att sudda eller ändra var en fördel, teckningarna blev mångbottnade ögonblicksbilder. Motiven var för det mesta människor i olika situationer och miljöer. Bilderna kom ur Ann-Charlottes minne och fantasi.
Idag arbetar hon på samma sätt men, är numera öppen för att pröva andra tekniker. För tio år sedan, efter ett mycket långt uppehåll, återupptog hon upp sitt bildskapande. Ann-Charlotte förstorar sina teckningar och trycker upp dem på akvarellpapper och på aluminium. Bilderna på aluminium går att hänga utomhus, året runt. Under senare år har Ann-Charlotte haft utställningar i Danderyd, Stockholm, Visby och Göteborg.

Jenny Grant
Jenny skapar sin energifyllda konst i en spännande process där bilderna växer fram medan hon målar. Hon arbetar med mixed media; akryl, papper, tyg, bläck, oljekritor, kol mm. Med lager på lager skapar hon ett stort djup och mycket detaljer. Hennes konst skapar ofta känslor av lugn även fast de är färgstarka och fulla av energi. Hennes konst finns representerad på många platser i världen och hon har haft utställningar i både Sverige och på Nya Zeeland. Jenny håller kurser för barn och vuxna i sin ateljé på Edsviksvägen, hon målar på beställning och målar live vid olika events. Läs mer och se Jennys konst på hennes webbsida och blogg samt på Facebook. eller Instagram.

Ninna Grass Sederström
Ninnas konst utgår framförallt från det textila. Med handsömnad, broderi, fritt maskinbroder, pärlor, textilfärger och akrylfärger, fotografier utskrivna på tyg och mycket annat skapar hon fritt. Att använda oväntade material, upplever hon som befriande. Trollsländor har alltid fascinerat Ninna. Deras sätt att flyga över vatten, gräs och skog. Deras färger som skimrar i solljuset. Att se trollsländor ger Ninnas tanke kraft att lyfta fram kreativiteten. Hon tycker mycket om att också inspirera andra att hitta ett sätt att skapa saker och konst, att släppa loss fantasin och skapa saker av väntade och oväntade material. För mer info, se Ninnas hemsida.

H
Heikki Haapanen                                                                                        Metallkonstnär Heikki Haapanen. Jag är född i Finland och kom till Sverige 1958. Vi  flyttade tidigt till Djursholm. 1982 startade jag tillsammans med min kompanjon Djursholms Svets & Smide. Förutom att hjälpa Danderydsbor med svets och smidesarbeten så fick jag en ateljé för mitt konstsmide. Numera har jag även en ateljé i Lästringe, Sörmland och delar min tid där emellan.
Till Konstrundan öppnar jag ateljédörrarna på Edsviksvägen 49, Danderyd. Välkomna!

Smilla Hagman
Jag heter Smilla Hagman, är 19 år och tog studenten från beteendevetarprogrammet förra året. Jag tränar karate på elitnivå och tävlar sedan 6 år tillbaka för Svenska landslaget och har representerat Sverige på bland annat Nordiska, Europeiska och världsmästerskap. Utöver träningen och resandet målar jag och skulpterar. Jag målar i de flesta medium, men majoriteten av mina verk är i akryl. Min personliga stil har utvecklats till att bli en typ av humanisering av olika djur genom människoklädsel. Följ gärna Smilla på Instagram

Cécile Hansson                                                                     
Jag föddes i Wallonien, Belgien, och kom till Sverige 1972. Det estetiska har alltid fascinerat mig men jag fick knappt tid att teckna eller måla något förrän jag pensionerades efter ett mycket aktivt liv som mor och bl. a lärare i franska. Färgglada tavlor i olja eller akryl i olika stilar följde då varandra. Jag är självlärd. I början på februari i år gick jag dock en helgkurs i akvarell hos Björn Bernström. Äntligen fick jag hjälp att ”knäcka akvarellkoderna” och fick framför allt inspiration. Älskar akvarell. Mer info på Céciles Blogg

Birgitta Hedengren
Birgitta är uppvuxen i Västerdalarna och målar temperamålning med inspiration från dalmåleri. Många års studier av dalmåleri, bl a ”i lära hos den kände dalakonstnären Bengt Engman, har mynnat ut i ett flertal utställningar och kurser. Motiven är hennes egna, utförda enligt gammal tradition inom dalmåleriet (berättande, naivt bildspråk), med limfärg och färgpigment målade på kritgrund.
Sedan några år tar även foto och skulptur plats i hennes konstnärskap. Birgittas spännande naturbilder, tagna med makroobjektiv, bjuder betraktaren på såväl skönhet som bildgåtor.Birgitta har på uppdrag gjort konstnärliga utsmyckningar i offentliga miljöer och hon har deltagit i ett flertal utställningar. Mer info på Birgittas hemsida.

 

Ruth Herrlin
Ruth är född i Dalarna. Bor i Danderyd. Hon målar främst i olja, både små och stora format, landskap, segling & hav, Lofoten, olika familjekonstellationer, porträtt och kvinnofigurer. Hennes måleri berör och skänker glädje. ” Jag är stolt över att ha fått omdömen för min unika intuitiva subtila tolkning av världen, oftast i en tydlig kolorit” säger Ruth.
Förutom Hovedskous målarskola i Göteborg har Ruth gått Edsvik Konstskola.
Hon har haft egna utställningar både i Sverige och utomlands och deltagit i samlingsutställningar. Under våren 2017 visat konst på Mörby Bibliotek, på Vårsalongen i Församlingens Hus i Danderyd och i Vilnius Rådhus i Litauen.

Marie Hogfors
Marie fascineras av den levande människan, rörelsen och formen. Hon lockas särskilt av halvprofilen, det bortvända ansiktet och bortåtsträvande rörelser. ”Det har något med aning och förnimmelse att göra”, förklarar hon. ”Den undflyende bilden påminner oss om att det bara är ett fragment av personligheten som vi med våra ögon kan uppfatta. Utmaningen ligger i att finna en väg mellan de två polerna — likhet kontra konstnärlig gestaltning med utrymme för det outsagda.” Se Marie konst på hennes hemsida.

Marie Holmström
Marie började måla på 80-talet och har genom åren utvecklat ett spontant och koloristiskt måleri som är både experimentellt och lekfullt.
Hon målar gärna intuitivt, varierande i olika stilar, både i olja och akryl.
Konstverken blir oftast åt det abstrakta eller halvabstrakta hållet, allt från ett kraftfullt knivmåleri i olja till många tunna lager i akryl.
Marie är uttagen till flera jurybedömda utställningar de senaste åren. Medlem i Vallentuna konstförening. Aktiv i konstnärsgruppen CarpeDiemArt på Tranholmen.
Se Maries måleri på hennes hemsida.

Jacob Holmberg
Jacob inspireras av färger och mönster som hittas runt havet. Vilket hav det är spelar inte så stor roll för honom, så länge det är varmt och har vågor. Han gillar att jobba på större dukar så att kvoten mellan vägg och tavla kan närma sig Fibonaccis kvot vilken är känd som det gyllene snittet. Jacob använder akryl och oljefärg för sina tavlor. Spana in det Jacob gör i förväg: jholmberg.se

I
Jaqueline Igestedt
Jaqueline är född i Bordeaux. Har arbetat som inredningsarkitekt. Började som möbeldesigner men övergick till keramik när hon kom till Sverige. Alla arbeten görs i stengods, både konst- och bruksföremål och är unika konst- och bruksföremål. Bor och har sin ateljéverkstad på Lidingö. För mer info, se Hemsida

J
Puck Jansson
Puck Jansson är en konstnär som målar stora färggranna bilder inspirerade av många år i Sydamerika, hennes resor och olika möten. Det har hon gjort i hela sitt liv, återgett sina upplevelser i färgstarka bilder. Hon vill med sin konst glädja, bidra till en känsla av värme och kanske till en smula eftertanke . . .  Puck har sin ateljé Vid Ösby Station. För mer info, se hemsida.

 

Catrin Jilert 
Catrin är född i Skellefteå, bor i Djursholms sedan -84. Catrin målar helst i akryl. Sin inspiration hämtar hon från djur och natur men även från livets, ibland ganska tuffa, berg- och dalbana. Att måla och teckna har alltid varit en ”lisa för själen” i hennes liv.
Hon är autodidakt men ser fram emot att delta i många målarkurser när hon, om några år, pensionerar sig från sitt yrke som röntgensjuksköterska.
.

Malin Jochumsen
Malin är 43 år gammal, född och uppvuxen i Eskilstuna, sedan 2010 bosatt i Danderyd. Fotograferar helst i naturligt ljus och har en förkärlek till gatufotografering. Det oförutsägbara i gatulivet och i det naturliga ljuset ger den där extra kryddan, det håller sinnet öppet. I en perfekt värld innehåller varje fotografi sin egen lilla berättelse, sin egen historia, men den måste finnas plats för betraktaren att själv skriva den. ”Om jag lyckas, det är upp till betraktaren att avgöra, säger hon. För mer info, besök hemsida och/eller Facebook. (Foto av Malin: Magnus Fröderberg)

Lisa Johansson
Lisa Johansson hämtar sin inspiration i naturen. Hon strävar efter balans och harmoni i sina skulpturer som hon gör i arketypiska, stora, rena former. Hon arbetar i stengodslera.
Lisa uttrycker sig också i måleri. Hon målar i olja, framförallt abstrakt. Hennes måleri beskriver ett djup med olika lager av ljus. Mönster och flöden i naturen inspirerar henne.
Lisa är utbildad arkitekt vid KTH i Stockholm. Under utbildningen tog hon skulpturkurser för skulptör Ernst Nordin. På 80-talet gick hon Kursverksamhetens Stora Konstkurs med målning, teckning, skulptur och grafik. Sedan drygt tio år går hon målarkurs hos konstnärinnan Hortensia Duque. Hon arbetar också i lera hos keramiker Helena Hättestrand samt har gått ett flertal målarkurser för andra lärare.
Lisa bor och har sin ateljé i Djursholms-Ekeby.

Andrea Jönebratt
Andrea är uppväxt i Tyskland, men bor sedan ca. 20 år i Sverige och Djursholm. Andrea  är autodidakt, men när hon bodde i Berlin och barnen var små gick Andrea en distanskurs i grafisk design hos RMI Berg. Kärleken till abstrakt konst har alltid funnits och Andrea målar i akryl och akvarell. ”Jag älskar mycket färger och ger mig gärna intuitiv på mina målningar!” Andrea är för första gången med i Konstrundan och ser fram emot att visa smått och gott, men också större volymer av sina skapelser.

K
Lisa Kamal
Lisa har sedan barnsben älskat att skapa med händerna. Materialen har varierat genom åren men mötet med silvret blev hennes yrke. Innan hon började jobba med eget, var hon lärling i flera år hos guld- och silversmedsmästare Wolfgang Gessl. ”Det var en ovärderlig träning som gav mig en stark grund att stå på.” Att jobba med silver, guld, järn, pärlor och stenar är oerhört spännande, säger hon, eftersom det finns sådana oändliga möjligheter att skapa något vackert. Materialen dikterar formen och det slutgiltiga smycket eller corpus uttryck. ”Detta tilltalar mig.” För mer info, se hemsida.

Charlotte Karlbom 
Charlotte har alltid varit intresserad av konst och konsthantverk. Som ung arbetade hon mest med lera och teckning men upptäckte sedan glädjen och fascinationen med att uttrycka sig genom måleriet. Hon målar figurativt i olja men gör även porträttcollage av tidningspapper. På senare år har hon mest jobbat med betong och glasmosaik, där hon skapar skulpturer, brickbord och bruksföremål. Hon är i huvudsak autodidakt men har gått diverse kvälls- och dagkurser. Hon har deltagit i ett flertal samlingsutställningar och har haft en separatutställning på Djursholms bibliotek.

.

Britt Kierkegaard
För Britt var teckning det roligaste ämnet i skolan. Hon ritade hästar, överallt, i alla block, i alla skolböcker. Numera är det inte bara hästar, utan även naturen som avbildas, t ex. skärgården som hon älskar, båtar, djur, fåglar och mycket annat vackert. Även porträtt är hon road av att måla, även om det erbjuder en rejäl utmaning. För drygt 10 år sedan började Britt måla akvarell på kvällstid, men efter pensioneringen blev det akvarell på heltid, först en 1-årig utbildning på Edsvikens konstskola, därefter en 2-årig på Gerleborgsskolan i Stockholm där hon fick pröva många olika tekniker. Förutom akvarell, främst olja och akryl, men även grafik, collage, skulptur, mosaik, äggoljetempera mm. Akvarell tycker hon fortfarande är vackrast även om hon gärna växlar mellan de konstnärliga uttrycken. Sedan något år har Britt börjat göra skulpturer i lera, vilket hon kommit att tycka mycket om. Se Britts hemsida.

Hans Kolb
Hans pappa var upptäcktsresande, geograf samt fotograf i Afrika och mamma var reklamtecknare. Från fem års ålder var Hans huvudsakliga leksak modellera i flerfärgade stänger. Som sextonåring upptäckte Hans keramikleran på en sommarkurs i Umeå (Carl Malmsten) där Bertil Vallien var lärare. Det ledde vidare till Nyckelviksskolan.
Hans kom att arbeta som åklagare vid olika domstolar i 35 år men hans kärlek till keramiken har han vårdat.
Sedan 2011, när Hans valde att satsa på ett liv som skulptör, har han fått uppdrag att göra offentliga utsmyckningar och deltagit i många utställningar. Hans vackra, fantasieggande skulpturer, där sagolika hästar och båtar med vikingakänsla är ett återkommande tema, rymmer berättelser och budskap för betraktaren att tolka. Hemsida.

Susanne Sushima Källström
Född 1954 och har under hela sitt liv jobbat i den kreativa processen och på att utvidga sina tekniker, sitt flöde och sin frihet som människa. Susanne har använt sin poetiska inlevelse och ordens kraft att utforska medvetandetillstånd med intention på expansion och förfining av sinnenas relä. Detta manifesterat i sin konst och ordens poetiska djupförmenande. På sin väg har hon skapat förutom sin bok ‘ Visst är vi Ett’ – om människors lika värde och inre/yttre resa på jorden, även hittills : 12 separatutställningar på olika gallerier i Stockholm, Fjällbacka, Järfälla
Samlingsutställningar : flertal
Konstrundor, några i regi Svenska Kyrkan
Allkonstnär vad gäller material; Brons, screen, akryl på duk, på plast och trä, betong, emalj, papier mache’, lera, skulpturer : olika slags återvinningsmaterial och av naturmaterial som tex bark, sten, kross, glas
Lärare i kreativitetsprocessen – vedic art sedan år 2000.
Drivit kursgård och galleri.
Sushima är ‘ljusarbetare’ vilket innebär att hon tar ansvar för att det hon presenterar i världen är i samklang med mänsklighetens ljusa aspekt av utvecklingsvilja.
Representerad: Sofiahemmet, Kista Kyrka, Stora Hotellet Fjällbacka, diverse Finansinstitut och advokatkontor i Stockholm.
Medlem Nacka kollektiv verkstad för konstnärer sedan år 2000, KKV.
Utbildad : brons, betong, screen, papier mache, emalj.
Övrigt: autodidakt, lera och akvarell, krokikurser, diverse teknikutveckling under 30 år. Verksam som konstnär i Danderyd, Stockholm och Fjällbacka.

Kristine Lagzda Haapanen
Kristine är en mångsidig konstnär som uttrycker sig i olika konstformer. Hon arbetar i många olika material (trä, silver, järn, koppar mm). När hon inte skapar i sin ateljé reser hon runt i Sverige och även utomlands på olika smidesträffar och konstprojekt – skulptur, måleri, freskomålning mm. Hon brinner för konsten och har ett  stort intresse för skapande i olika former och material.

L
Ulf Lamby
Uppvuxen i Djursholm. Under min tid i Samskolan skapade jag märket på skoltröjan och vann delat första pris i gymnasieklubbens konsttävling 1966. Student 67.
Utbildade mig till Industridesigner på Konstfackskolan och arbetade, först som anställd på Husqvarna AB och sen som konsult åt olika företag i egen verksamhet.
2013 började jag måla tavlor i konstruktivistisk stil, inspirerad av fåglar och träd. Akryl på duk. Jag har ingen ateljé, utan skissar med färgpennor och i datorn på mitt kontor. Målar gör jag sen i vardagsrummet. 2014 hade jag utställning hemma. 2018 ställde jag ut i en lokal i stan.
Under Konstrundan i år kommer jag att visa åtta tavlor och beskriva hur jag gör när jag målar för den som är intresserad.
Torgerdsvägen 5, Djursholm.

Lotta Landegren
För Lotta är drivkraften som konstnär hennes skaparglädje. Lottas bilder växer fram, när färgerna väcker varandra och linjerna slingar sig på äventyr ut i världen.
Hon hämtar inspiration från både trädgården, den vilda naturen och vardagen. Hon hälsar på hos småkryp och stordjur som har sitt alldeles speciella liv mitt i ibland oss. ”Livet i hönsgården och i myrstacken har många likheter med våra liv, vi människor. Vi har faktiskt många likheter med hönorna i hönsgården och vi har alla ett förhållningssätt till småkrypen i naturen.” Inget i vardagen är för litet att lyftas fram. Lotta undersöker vad vi äter, vad vi gör med tingen rumt omkring oss. Det hon ser, tecknar och målar hon. Hon arbetar i akryl, olja och akvarell men också med collageteknik där hon klipper ut sina egna bilder … lager på lager som syns…
Lotta är utbildad vid Konstfack i Stockholm, Konstindustriskolan i Göteborg och Nyckelviksskolan i Stockholm/Lidingö. Mer info på hemsidan.

Anna-Lena Lindqvist 
Anna-Lena är född 1964 i Västergötland. Utbildad på Konstfack i Stockholm 85-88. Har bott i Stocksund sedan 1998. Driver egen verksamhet inom visuell kommunikation  såsom illustration och infografik och nyhetsgrafik. Jobbar periodvis även på TT Nyhetsbyrån med nyhetsgrafik och emellanåt rättegångsteckning. Arbetar till vardags enbart digitalt men uppskattar egentligen mer att få skapa analogt när tiden finns. Föredrar det föreställande, realistiska och gärna bekanta motiv till exempel Stocksunds/Danderydsbilder. Särskilt roligt är att måla hus och byggnader och är kanske Danderyds ”gårdamålare” i modern tappning. Tekniken blir oftast akvarell men även blyerts och blandteknik förekommer. Har haft två utställningar tidigare

Evelina Lindqvist 
Evelina,19 år och är född och bor i Stocksund. Dotter till Anna-Lena Lindqvist. Har i  våras gått ut Estetisk linje på St Eriks gymnasium. Har skapande som stort fritidsintresse och brinner mest för blyerts och tuschteckning. Gillar mest motiv ur fantasin, kryddad med realism. Har ett formspråk med sinne för mycket detaljer

Carina Linné
Carina, bosatt på Tranholmen i Djursholm, uttrycker sig framförallt i måleri men arbetar även i lera. Hon målar gärna i berättande form – barndomsminnen eller nutida iakttagelser. Känsliga målningar där betraktaren berörs. Hon målar även abstrakt i starka färger och hon gör fantasibilder, ofta där djur finns med. Hon fascineras också av den heliga geometrin och målar bilder som utgår från den teorin.
Carina har ställt ut på Malta och i Frankrike (där hon varit bosatt) samt i Sverige på samlingsutställningar och på ett flertal jurybedömda utställningar, bland annat Liljevalchs Vårsalong 2011 med en installation bestående av målningar och musik. Hon ingår också i konstnärsgruppen Carpe Diem Art samt i Le Garage – en skulpturgrupp och i Föreningen Svenska Konstnärinnor.
Läs mer på Carinas hemsida. Klicka här för Engelsk hemsida.

M
Charlotta Malm
Charlotta, Djursholmsbo sedan trettio år, målar mest i akryl, föreställande bilder ur fantasin där människor är viktiga. Hon har ställt ut ett flertal gånger på samlingsutställningar i kommunen samt haft egna visningar och deltagit med två verk i jurybedömd utställning i Väsby Konsthall 2013. Charlotta har också gjort bokillustrationer till ”Mia och Totte funderar”. Hon använder gärna sina motiv som original till brickor, grytunderlägg, vykort och musmattor.
Charlotta är medlem i föreningen Danderyds Konsthall. Hon har läst konstvetenskap vid Stockholms Universitet (30 hp), gått en ettårig konstutbildning på Prisma Folkhögskola och deltagit i olika kurser i måleri vid t ex Gerleborgsskolan, Basis med flera.
Charlotta är civilekonom, arbetat bl a som kommunikationschef i bl a Posten, Åhléns och Folkia. Under två år arbetade hon i Japan och USA för Exportrådet. I dag är Charlotta en aktiv konstnär, egen företagare ”Astrids knäcke” och fritidspolitiker i Liberalerna. Mer info – se hemsida.

Julia Melander
Julia Melander är den progressiva konstnärinnan som kännetecknas av sina ofta färgstarka målningar inspirerade av livets gåtfullhet. Passionen för konsten har hon haft sedan barnsben och har sedan dess gått sina egna vägar inom måleriet. Julia strävar efter en mångsidighet i sin konst och har viljan och nyfikenheten att utforska alla stilar och tekniker i sökandet efter ett uttryck som fångar hennes tankar och innersta väsen. Sedan några år tillbaka är Julia verksam i sin ateljé i Danderyd och har måleriet som heltidssysselsättning.
“Sentient of her surrounding world, Julia’s art reflect the intricate ways of a feminine mind and the struggle to tap into the collective soul of humanity. Exploring different techniques and expressions, Julia’s progressive art materializes on canvas in a coloristic & often playful unique style.My paintings embodies my thoughts and innermost self – Julia Melander ”

N

Karin Nordvaller
Karin har i sitt konstutövande särskilt intresserat sig för fåglar och ansikten. Eftertänksamma motiv, fyllda med realism, fantasi och ett stänk av melankoli. Det som från början bara skulle bli en utställning har under åren blivit flera, både i Sverige och i Frankrike.
Nu har leran gjort entré i Karins liv. ”Att arbeta med skulptur är både befriande och fantastiskt roligt”, säger hon. Även här är fåglarna och ansikten med. I likhet med de installationer hon tidigare ställt ut ger detta motiven en helt ny dimension.
Karin konstintresse, energi och vilja att stödja kulturen i kommunen har lett till engagemang i konstnätverk, kulturparti, konstrundor och annat som har med kultur att göra i kommunen. “När vi höjer blicken blir allting möjligt – så är det”. Mer info se Karins hemsida.

Loke Nybell
Loke har varit intresserad av bild och form sedan unga år och målar med akvarell, akryl och kol. Lokes utbildning är hittills från youtube där han får inspiration till olika stilar och uttryckssätt. Han målar gärna ansikten, växter och djur men också abstrakta mönster och minilandskap. Loke har ställt ut på Vårsalongen i Danderyds Församling 2019, Hyppeln i Göteborgs skärgård sommaren 2018 och var med på ett hörn på Danderyds konstrunda 2017. Foto: Mikael Andersson

Tina Nyholm
Tina har varit kreativ hela sitt liv och målade framförallt i olja som ung. Av olika anledningar blev hon avskräckt från fortsatt måleri och penseln blev i princip liggande tills för två år. Sommaren 2017 kom hon i kontakt med VedicArt som är ett frigörande måleri där intellektet och den inre rösten inte får komma till tals och störa den kreativa processen. Hon leker med olika tekniker och strukturer inom framförallt akryl. Hon har redan utbildat sig till lärare inom VedicArt och har börjat sin undervisningsbana med att guida och ge andra kreativa själar impulser till eget skapande. Till vardags arbetar hon med fastigheter och ser att kontrasterna i livet berikar.

Linn Nyström
Jag hade en dröm – att måla stora färgstarka tavlor. Det tog 30 år innan jag satte penseln på en tom duk, och det är det bästa jag gjort i hela mitt liv. Jag började måla i akvarell och det mynnade ut i en resa till Irland och min första utställning. Efter ännu en inspirerande kreativ resa till ett slott i Frankrike tog jag äntligen itu med min dröm, bytte akvarell mot akryl och större dukar. Jag bor och verkar i Stockholm i ateljén i Enebyberg.
Text fortsätter…              Hemsida

Catrine Näsmark
Catrine Näsmark heter jag. En tvillingmamma som älskar att köra hoj. 1993 började jag på Konstskolan Basis, året därpå Nyckelvikskolan som sedan följdes av fem års studier vid Danmarks Designskole, linjen för scenografi. Då, på den tiden målade jag nätter, helger och röda dagar vid sidan av mina scenografiuppdrag. Levde konstnärsdrömmen: vände upp och ner på dygnet – i skyhöga klackar och med ett glas vin i höger hand arbetade jag för glatta livet. Måleriet kom snart att ta all min tid, jag strukturerade tillvaron och nu är det min heltidssysselsättning. Under ordnade former!  Jobbet börjar varje dag nio. Klicka här för hela texten.
Hemsida – World of Näsmark

Margareta Näsmark
Efter ett långt liv som journalist (medicin och design) fattade Margareta äntligen penseln. Hon har nu gått flera terminer på Edsviks konstskola och längtar alltid till måndagarna. Margareta ser tillvaron i bilder och färger. ”Vilken lycka det är att ha hittat fram till måleriet!”
Margareta målar i såväl olja som akryl, vilket passar hennes otåliga temperament bäst. På duken kan det bli allt från stilleben med prylar från köket till gamla böcker från hennes bibliotek. Eller natur. Eller barnbarn i aktion.
På Konstrundan finns Margareta i ett eget rum i hennes dotter Catrines ateljé på Enebybergsvägen.

O

P

Filip Palmbäck
Filip Palmbäck är 17 år gammal, född och bor i Danderyd. Fotograferat snart 10 år. Älskar att fotografera. Han har alltid en story bakom vare bild, tittar alltid runtomkring innan han knäpper av bilden. Han ser fotografarbetet som en dröm. För mer info, besök Filip’s Instagram

 

Marianne Pettersson
Marianne, 81 år, har målat hela livet. Hon är född i Västerås och berättar att barndomen bestod av många måsten, t ex tillbringades de stora helgerna med stilla göromål. Familjen satt då ofta runt matbordet och målade tillsammans.
Marianne utbildade sig till lärare och tog en fil. mag. i nordiska språk med litteraturhistoria och poetik samt engelska. Hon målade då och då. Intresset kom tillbaka när hon målade med sina tre barn.
1990 blommade hon upp genom en intensiv veckokurs i måleri på Blidö ledd av konstnärerna Mats Åkerman och Kim Stensland. Kursen avslutades med vernissage och det blev med åren en riktig konsthändelse på ön. Efter andra sommaren kom tio elever att fortsätta träffas och måla under sommaren, men även i Frankrike och de arrangerade grupputställningar i Stockholm. Brukets målarskola finns fortfarande i juli månad, berättar hon.
Marianne har även arbetat med keramik, lärt ut målning med äggoljetempera på korgar och träföremål och ordnat besök på Konstnärshuset, på Smålandsgatan 7, där hon suttit i Vännernas styrelse i 10 år. Under de åren ordnade hon också (i egen regi) kulturresor till Berlin, Bilbao och Madrid.

R

Kerstin Rikardson 
Hela mitt liv har jag haft en innerlig önskan att uttrycka mig i bilder. Min önskan infriades under en Vedic Artkurs på Öland sommaren 2003. Där började min resa i färg och form. Jag upplever att oftast skapar jag i nuet och att bilderna speglar detta.

Jessica Rosell
Jag har målat till och från i hela mitt liv (född 1954).
Började med att illustrera skämtteckningar redan 1971 och gjorde stora väggmålningar för bl a Errols (legendarisk rockklubb i Göteborg) på 70-talet. På 90-talet var jag med och startade upp och drev galleri/kulturcentrum i Visby tillsammans med tre konstnärinnor (och även Friskvårdshyttan Källan). Under många års tid har jag också varit verksam som smyckedesigner med kunder som bl a NK och Designtorget.
Jag har haft många separat-/samlingsutsällningar/ installationer (med start på 70-talet). Mest målningar/bildkonst men även skulptur, smycken och rituella föremål. Har sedan 1970-talet gått kortare traditionell konstutbildning, samt en mängd kurser/utbildningar i konst, konsthantverk, silversmide, personlig utveckling mm. Sedan 1980-talet har jag hållit många, många kurser i egen regi men också genom/på Arbetsförmedlingen, i högstadieskolan, olika föreningar, på företag mm. Det har, förutom kurser, varit workshops, föredrag, utbildningar och radiointervjuer om konst och skapande, personlig utveckling, chakrakunskap, meditation, trumresor, Reiki, friskvård – you name it! I mitten av 1990-talet skapar och leder jag (tillsammans med Pamela Haddad) en serie 2 timmars direktsända radioprogram om New Age, personlig utveckling, hälsa och kreativitet. Det blev 10 lätt galna program, blandade med diger fakta – väldigt roligt! Det är nu 10 år sedan jag höll min första Vedic Art-kurs. Hos mig kan man gå både grund, fortsättning och lärarutbildning. Just nu är jag i färd med att satsa på min egen konst. Mitt måleri av idag är halvabstrakt till helt abstrakt. En del näckrosor och blommor blir det också.
På Konstrundan kommer jag bl a att visa delar av min senaste serie ”Celebration” –  det är ljust, färgglatt och gyllene! Vi ses i Ösbystugan – Välkommen! Läs mer på Instagram eller min Hemsida.

S
Stina Segenmark 
Med stor passion för textilier i alla de former skapar jag  egna väskmodeller , allt från neccessärer till ryggsäckar i vackra tyger , nytillverkade samt vintage. Syr gärna en personlig väska efter dina egna önskemål!  Har en liten butik på kevinge strand , i Stinas skåp, där jag även representerar ”le ligne ceramique ” med dess bruksföremål i stengods. Följ mej gärna på Instagram eller på min hemsida.

Franciska Sieurin-Lönnqvist                                                                              Franciska är född och uppvuxen i Stocksund och flyttade till England vid 12 års ålder. Efter en treårig gymnasieutbildning på Grännaskolan gick hon ett års utbildning i

Skapande Verksamhet på Finns Folkhögskola i Esbo utanför Helsingfors. Sedan utbildade hon sig till arkeolog vid Uppsala och Stockholms universitet och blev färdig fil kand 1988. År 1985 flyttade hon tillbaka till Danderyds kommun.
Efter ett antal år som arkeolog på Riksantikvarieämbetet startade hon ett eget företag, Arkeobild, som illustratör och grafisk formgivare år 2001. Att teckna arkeologiska fynd var ett sätt att ta sig tillbaka till det konstnärliga livet. Hon har alltid drömt om att måla fritt och skapande, och tiden som arkeolog gör avtryck i hennes bilder. Vårt kulturarv och vår historia är en fantastisk källa att ta intryck av. Eftersom Franciska tidigare har jobbat mycket med t.ex. fyndteckningar i tusch vill hon nu måla mer med färger för att utveckla en ny sida. Se mer på Franciskas hemsida.

Till minne av Josef Simon
Josef Simon kom till Sverige 1958 som flykting från Ungern. Som ung student deltog han aktivt i den ungerska revolten 1956 och hamnade i fängelse. När han blev frisläppt lyckades han ta sig till Österrike, där han råkade träffa Olof Palme som var i Wien på en ungdomskonferens. Josef hann påbörja studier på Konstakademin i Wien innan han med Olof Palmes hjälp kom till Sverige. Hans studier i arkeologi i Budapest var inte till stor hjälp i Sverige. Josef kom in på Konstfackskolan i Stockholm. Under sin studietid där fick han ett stipendium till målarstudier vid Beaux Arts i Paris. Efter avslutade studier på Konstfack fick han med hjälp av sin lärare Stig Lindberg arbete som chefsdesigner vid Söholms Keramikfabrik på Bornholm. Dit var han knuten under många år och fick förutom formgivning av brukskeramik många möjligheter att arbeta med konstnärlig utsmyckning i t.ex. skolor och sjukhus.  Läs hela presentation av Josef Simon här.

Mulka Stocke
Jag heter Mulka Kerstin Elvira Stocke. Jag är 7 år gammal. Jag är konstnär, sådetså! Jag tycker om att rita och måla, varför just det? Jo, för att det finns färger. Färgen, ja, just färgen är så härlig. Som i en sång:
Röda, vita, gula, blåa, sköna!

Pia Stålsmeden
Pia är en skapande person, arbetar med måleri, lera, ståltråd och textil. Även om hon älskar att dreja vackra bruksföremål, så är hennes fokus i dag måleri. Hon arbetar i olika medier; akryl och olja framförallt, och med olika tekniker.
Pia har gått Ateljé X, en ettårig konstutbildning på Bromma Folkhögskola samt flera olika kurser och hon utvecklar sitt måleri genom att kontinuerligt delta i olika konstkurser. Hon ingår också i en konstnärsgrupp, Carpe Diem Art på Tranholmen, där hon målar och skapar regelbundet.
Pia har ställt ut på jurybedömda utställningar, t ex Överby (Sollentuna), Märsta Höstsalong och nu senast på Väsby Konsthalls Höstsalong.
Läs mer om Pia på Carpe Diem Arts hemsida.

Nelly Strömberg
I 22 år har Nelly satsat på måleriet. Konstskola och kurser var roande, men inget ledde till frihet för ett längtande hjärta. Först när hon kom i kontakt med Vedic Art uppstod något, en äkta kontakt mellan måleriet och en sökande konstnärssjäl. Vedic Art har gett möjligheter att växa inte bara som konstnär, utan också till en lyckligare människa. Lyckan är att känna sig levande både i glada stunder som i svåra. Att få starta skapandet från den totala tystnaden, som blev till en längtan, som blev till en linje, som blir till färg för att uppnå balans i tillvaron – en utmaning värd att ta varje dag. Lyckan är att också få inspirera andra att börja måla som lärare i Vedic Art. Se det kreativa komma naturligt, till någon som kanske har glömt hur det var, att se deltagarna, utan att ha några idéer, släppa och låta färgen styra. Där kan allt uppstå! Vedic Art Academy i Djursholm är den nya satsningen. Där kan du leka i färg, vuxna som för barn. Mer info om Nelly på hemsidan.

Pauline Suzor
Pauline Suzor arbetar som mode och porträtt fotograf i Stockholm. Hon har livnärt sig som fotograf sedan ung tonår och samarbetar nu mera med de största magasinen och klädesmärkena i Europa. Uppväxt i nordvästra Skåne, känt som en av de mest sceniska platserna i Skandinavien – Pauline Suzor har alltid haft en lyhörd uppfattning av att arbeta med naturligt ljus för att skapa hennes särskilda typ av visuella bildspråk. Hon jobbar både analogt och digitalt, hennes bildspråk känns igen med en harmonisk komposition, rena linjer och en mjuk realism.  Hennes kreativ process är research-baserad, men hon jobbar även med ett intuitivt, nästan abstrakt sätt att närma sig sitt motiv. Se mer av Pauline Suzors hemsida eller instagram.

T
Shirley Tommos
Shirley är född i London 1933. Hon har gått Architectural School of Architecture 1950-52 (bra grund för lapptäcken) och gjort praktik på Susan Gröndals verkstad 1952.Konstfack textil 1953-57.
Hon har fyra barn med Peter Tommos 1955-1965.
Shirley arbetar i textil, gör stora bilder i trasmatteteknik med naturmotiv inspirerade av Monet, oftast beställda till offentlig miljö.Hon målar även tavlor i pastell och små i olja. Shirley undervisar också i hooky, en gammal engelsk ”trasmattsteknik”, tygremsor krokade genom säckväv.
Shirley har öppen ateljé året om! Hon är en hängiven återbrukare!!

U

V, W

Mineko Von Euler-Chelpin 
Mineko von Euler-Chelpin målar framförallt i akvarell – motiv i såväl föreställande som abstrakt form. Hon har bakgrund i japansk estetisk tradition inom kalligrafi och blomsterarrangemang.
Mineko har ställt ut i olika sammanhang och deltagit i Danderyds Konstrunda tidigare. Hon är medlem bl.a. i Föreningen svenska konstnärinnor.

Maria Wale Lindvall
Maria har länge velat lära sig väva. Nu går hon tredje och sista året på ”Högre textil utbildning” vid Handarbetets vänner, Djurgården i Stockholm med inriktning vävning. Hon ser fram mot att under året väva med dragrustning (en teknik som ger liksidigt mönster på hela väven) som gör det möjligt att få fram mer avancerade mönster. Maria tycker det är spännande att arbeta med olika vävtekniker och olika typer av material och vill gärna experimentera. Efter avslutad utbildning kommer hon fortsätta utforska vävningens alla möjligheter

Emy Welin                                                                                                                      Emy är grafisk formgivare i grunden, men på senare år har konsten och målandet fått ta allt större plats. I sitt konstnärskap drivs Emy av intuition och utforskande, där de abstrakta motiven växer fram allteftersom. Processen är lika viktig som resultatet: Skapandet fungerar som en visuell dagbok där hon får utrymme att bearbeta och undersöka känslor, upplevelser och reflektioner. Lite som en meditation eller terapi. Hon arbetar främst med flytande akrylfärg och pennor på olika papper. Prickar, linjer och transparenta lager är återkommande inslag.
Emy är bosatt och verksam i Stocksund. Läs och se mer på hennes hemsida eller Instagram.

Lena Wennerstén                                                                                                            ”Mina målningar är eteriska och stilla scener
inspirerade av livets magi och konst från svunna tider.
Jag målar för att hänföra mig själv … och kanske även dig.”
Jag målar porträtt, landskap, stilleben och djur i olja och akvarell. Och arbetar även som grafisk formgivare, illustratör och kalligraf.
Utbildningar:Swedish Academy of Realist Art, SARA.
RMI-Berghs, Grafiska Institutet och Schoola Laurentii i Stockholm.Tidigare naturguide och biolog utbildad vid Uppsala universitet. För mer info, se Lenas Hemsida.

Iris Weström
Iris är född och har levt hela sitt 17-åriga liv i Danderyd. Iris studerar naturvetenskaplig gymnasielinje med inriktningen estetik/bild. Sedan ett par år är det oljefärg på duk som gäller. Konsten är färgsprakande med mycket detaljer. Kännetecknande för konsten är att den ofta är smått absurd. Iris har vunnit flera stipendier och konstpriser och tänker fortsätta sina studier och satsa helhjärtat på konsten. Ryssland eller Kina är särskilt lockande för framtiden när det kommer till valet av skola.

Anna Werner
Anna Werner, född och uppvuxen i Spanien. Utbildad fotograf på Grisart i Barcelona. Vid åtta års ålder fick Anna sitt första dockskåp av sin faster, vilket startade ett långvarigt intresse och samlande.
Anna sitter idag i styrelsen för Miniatyrsällskapet. Förutom egna samlingar skapar hon egentillverkade tittskåp och miniatyrer. Förutom fantastiska dockskåp kommer Anna under Konstrundan även att visa några av sina skulpturer. Välkommen in i Miniatyrernas värld!

Maria Widegren
I  min konst blir teknikerna, kunskaperna och idéerna medel för en ständig förändring och till en sann upptäckarglädje.
– Keramik, krukor, karaffer, figuriner, raku
– Målning, kollage, teckning, grafik
– Kreativt bokbinderi.
Utbildning i korthet:
– Nyckelviken Lidingö, Keramisk form
– Edsviken Konstskola
– Edsviken Konstskola, projekt, tema, arbete
– The Green Group Art Education.

Jurybedömda salonger och separata utställningar. Medlem, KKV, Nordvästra Skåne

Z
Gabriella Zaunders
Gabriella är född och uppvuxen i Umeå. Har bott utomlands, åter till Sverige 2011. Bor numera i Danderyd. Hennes profession är leg. Sjuksköterska, arbetar fortfarande sporadiskt.
Gabriella har också ett stort intresse för bilder genom måleri och fotografering hennes intresse för foto började redan tidigt 1970 tal.
Började måla med SWEA Art Bryssel på 2000 talet. Har de senaste 10 åren utövat sin konst vart annat år i Spanien, Torredembarra men även i Sverige. Gabriella älskar att måla och fotografera. Det är en lisa för kropp och själ, hon är i stort sett autodidakt, som konstnär. Gabriella har gått konstkurser, b l.a. Figurativa studier med Konstnären Jeni Caruana Malta, Gerlesborgsskolan i Stockholm samt med Konstnären Steven Taipale Stockholm. Hon är medlem i Swea Art Stockholm, ett internationellt nätverk, samt nätverket Danderyds konsthall.
Gabriella har visat sin konst i Sverige, Frankrike, Spanien, Belgien, Estland och Tyskland. Kontakt; christgabriella@hotmail.com Mobil +46 (0)707523036

Marie-Louise Zeizig
Under tonåren ägnade sig Marie-Louise åt både måleri och musik. Musiken tog dock överhand och hon blev operasångerska och sångpedagog. Nu när rösten främst används till föredrag och utbildningar i retorik, röst och kroppsspråk ägnar Marie-Louise mer och mer tid åt måleriet. Hon målar i olja, akryl och arbetar också med monotypi-tryck. Motiven är intuitiva och experimentella. Ofta växer ett fantasilandskap fram. Ett slags magisk-poetisk realism där betraktaren får ta vid och befolka miljöerna. 2008 gav Marie-Louise ut en diktsamling ”Guldet gömt i berget är ändå guld” och 2012 kom ”Kliv fram, ta plats och tala!” ut på bokförlaget Forum. Läs mer på Marie-Louises hemsida.

Å
Gunnel Åkerhielm
Gunnels intresse för måleri tog fart under början av 2000-talet, när hon fick en paus i arbetslivet. Hon har under de senaste 10 åren med nyfikenhet utbildat sig, testat och experimenterat i olika riktningar och tekniker. Just nu fördjupar hon sig i Vedic Art, som enkelt beskrivet är ett måleri inifrån och ut på duk där form och färg leder fram till motivet, som kan bli abstrakt eller ganska konkret. Ofta blir resultatet personer, som på olika sätt förhåller sig till varandra, nästan som en dans. Eller också landskap.
Måleriet är en lång process där Gunnel målar över många gånger med olika färglager, skrapar bort och på med mer vatten och nya färglager innan hon blir nöjd. Gunnel målar mest i akryl.

Inger Åhr
Inger, är uppvuxen i Kristianstad och bor sedan 30 år i Danderyd. Motiven hämtar hon mestadels från den skånska naturen. Ljuset och det skånska landskapet med dess skiftningar inspirerar henne i skapandet. Den vilda, förgängliga vallmon som växer i dikesrenen samt äppelträden är några av favoritmotiven men hon målar även strandmotiv och abstrakta målningar. Hon tycker om att måla det som fyller henne med glädje och välbehag. Hon målar mestadels i olja och akryl. Hemsida

Marie Åström
Jag är född 1954, är utbildad på Konstfack i Stockholm 1975-79 och medlem i KRO. Har bott i Danderyd sedan 1982. Parallellt med mitt konstnärliga arbete har jag också arbetat deltid som bildlärare på Stockholms respektive Solna kulturskola. Sedan ett par år tillbaka arbetar jag bara med mina egna konstprojekt. Skapandet har alltid varit och är en viktig del av mitt liv, och att ge plats för fantasin och poesin. Jag gillar att ge mig själv utmaningar i skapandet, att söka nya vägar, utforska nya tekniker och material. Har i huvudsak ägnat mig åt måleri både abstrakt och föreställande. De senaste fem åren har jag mest arbetat med skulptur i glaserad keramik där jag låtit mig inspireras av historiska, mytologiska och populärkulturella förebilder. Jag har haft flera utställningar i Torekov och Stockholm. Vill du se bilder på mina alster och titta på mitt CV kan du gå in på min hemsida: www.marieastrom.se Du hittar också bilder på mitt Instagram

Ö
Charlotte Österberg
Charlotte har alltid lekt med färg och form och blandar gärna material; akryl, olja, textilier, gamla fotografier, bilder och texter, gärna från världens alla hörn. Hon älskar att botanisera i antikshopar på lite udda platser – Indien, Israel, Peru och Malta… ”Arbetet är en process som ständig strävar efter balans och harmoni.” Hon har ställt ut på Djursholms Bibliotek och på Malta.
Charlotte kommer att visa en del av sina smycken för vardag, fest och bröllop, där hon också blandat material från olika resor; silver, halvädelstenar, glas, metall mm. Hon har sålt i butik och tillverkat på beställning.
Charlottes dotter Franka, som älskar att baka, håller med Café under under Konstrundan. Mer info – se hemsida.