Konstnärer 2017

73 konstnärer ställer ut denna gång. Nedan presenteras alla (även om några presentationer låter vänta lite på sig.)

A

Helena Aderud
Helena, tidigare bibliotekarie vid Stockholms Universitetsbibliotek, är numera pensionär och har tid att uttrycka sig konstnärligt. Hon arbetar i olika tekniker, t ex textilt med bildväv. Hon målar gärna, framförallt i akvarell och hon skapar spännande verk i ståltråd, både fristående figurer och bilder i och utanför ram med ”tecknade streck” av metall.
Helena har studerat vid Nyckelviksskolan, gått Stora konstkursen i textil på Folkuniversitetet samt har fördjupat sig i textilt skapande genom 4,5 års kvällsstudier vid HV Skola (Hantverkets Vänner) i Stockholm. Hon har också deltagit i ett otal akvarellkurser vid olika folkhögskolor sommartid.
Helena har ställt ut sina alster vid olika tillfällen genom såväl separat- som samlingsutställningar.

Catarina af Jochnick
Catarina, som har gått konstkurser i Kalifornien och Paris, målar framförallt i olja men har kommit att övergå mer och mer till akryl. Hon provar gärna att måla på olika material eftersom underlagets struktur skapar olika tavlor och färger. ”Det är spännande att experimentera.”
Catarina broderar också. Det blir små och stora stygn på återanvänt material t ex dukar, lakan och tyglappar.
Catarina har ställt ut på Puckeln, i Gamla Stan och på Sveavägen under 90-talet . På 2000-talet har hon deltagit i olika utställningar i Danderyd.

Leif Ahrle
Arbetat med konstglas sedan 30 år. Utställningar i Sverige, USA, Frankrike, Belgien, Finland, Spanien, Hong Kong.  Representerad i ett flertal kommuner och företag. Även verksam som skådespelare, bla. i senaste Beck filmerna. Hemsida.

Tove Siri Antonsson
Tove Siri kommer från norra Norge. ”Kör så långt norrut som möjligt och ta sedan vänster! Där hittar du Andenes, staden jag kommer från.” Efter konstskolan reste Tove Siri en del. Karate var en viktig aspekt av hennes liv, liksom att skapa konst. Och så har det också varit under hennes vuxna liv.
Hon hamnade i Stockholm där hon, som mor till tre barn, har arbetat och utvecklats som konstnär. Arbetet omfattar idag skulptur, målning och printmaking. Under senare år har hon nått en bredare publik som illustratör av böcker och tidningar.
Tove Siri har deltagit i ett antal solo- och grupputställningar i gallerier och konsthallar i Norge, Sverige, Danmark, Frankrike och Ryssland. Se hemsida för mer info.

B

Magdalena Bartha
Jag kom till Sverige från Transsylvanien 1989. Sedan dess har jag bott Danderyd. Jag målar akvarell och är inspirerad av Nordiska vackra landskap. Redan som barn målade
jag mycket och hade turen att ha en fantastiskt bra konstlärare. Först 2000 fick jag återigen tillfället att börja måla. Jag började ta olika akvarellkurser hos Maria Ginzburg och Björn Bergström där jag lärde mig akvarelltekniken. Jag älskar att måla akvarell och att uttrycka mig i färg och form.

Gisela Beckius
Mitt arbete sker av kärlek till och vördnad inför naturen.
Efter att ha målat i olja i många år använder jag nu vattenfärg för dess ljus och färger men
också för dess oberäknelighet. Detta medium påpekar ofta att jag bör hålla mig undan så att själva målandet kan äga rum! Jag tänker inte på verken som ”akvareller” utan som tavlor, eftersom jag känner att vattenfärg kan ge samma fyllighet och användas i samma skala som olja eller akryl. Mitt intresse ligger i bildens helhet, så att varje liten yta av målningen har lika mycket intensitet och energi, precis som varje detalj i naturen är viktig och kräver full uppmärksamhet. Hemsida.

Ingrid Bergquist
Ingrid gick sin första målarkurs sommaren 1989. Efter det har det blivit många kurser i akvarell, akryl och olja. Idag arbetar hon också skulpturalt i gips, lera och fiberbetong.
1962 började Ingrids familj att arrendera Ekeby Gård och hon kom att bo här ända fram till 1971. Nu har hon hittat tillbaka genom att hon fått möjlighet att ha sin ateljé ovanpå stallet. Invigning och utställning hade hon i augusti 2016. Nu öppnar hon sin ateljé för Konstrundans besökare.

Katarina Bergström
För Katarina är tiden med keramik och måleri ovärderlig. Den ger henne andrum och energi. Att arbeta med form och färg, utforska och experimentera med olika tekniker och material är en outsinlig inspirationskälla.
Sedan drygt tio år målar hon för konstnär Hortensia Duque.
Intresset för keramik och skulptur har alltid varit stort. Keramiker Helena Hättestrand har varit lärare under de senaste sju åren.
Drömmen om en egen verkstad hemma i Djursholm blev verklighet under våren.
Katarina är utbildad arkitekt vid KTH i Stockholm.

Anette Blåberg
Trädgårdsdesignern, formgivaren och illustratören Anette Blåberg från Västergötland har bott och verkat i Stockholm sedan 80-talet. Hon är utbildad i Grafisk formgivning och Illustration vid RMI-Berghs och har arbetat professionellt som tecknare och illustratör.
Anette har alltid haft en stor passion för trädgård och har illustrerat och medverkat i ett flertal reportage i de ledande trädgårdstidningarna samt illustrerat böcker. Trädgårdsintresset har lett till att hon numera även arbetar med trädgårdsdesign, tillsammans med sin syster driver hon företaget Good Garden som arbetar med trädgårdar och hälsa.
”Att skapa något vackert är otroligt tillfredsställande, det behöver inte bara vara ren konst. Jag tycker om att förena hantverket med konsten och den praktiska nyttan. Att förtydliga, skapa en känsla eller tolka ett uppdrag är spännande, det kan vara allt från bilder i en barnbok, läroböcker, tidningar och trädgårdsböcker till att designa en trädgård” säger Anette. Hennes nyfikenhet på olika discipliner, material och ämnen gör att hon genom åren har jobbat i många olika tekniker och manér och provat det oprövade den här sommaren, några nya alster. En del av hennes produktion ställer hon ut under Danderyds konstrunda på Cranberry Corner, utanför Mörby Centrum. Välkomna! Anettes hemsida. 

Eva Boëthius
Eva har ritat och målat i hela livet. Som liten, när familjens kassa var skral, ritade hon på båda sidor om alla papper hon kom över, tidningar och tapetrester till exempel. I dag målar Eva på såväl papper som duk, framförallt hästar, barn och landskap i akryl eller tusch. Under 60-70-talet, då hon arbetade som TV-producent, gjorde Eva även illustrationer till TV-program och tidningar. Under sin tid som läkare på Stocksunds vårdcentral, på 90-talet, förgyllde hon vårdcentralens trappuppgång med väggmålningar. Eva har också gett ut tre barnböcker. På Konstrundan kommer Eva att visa upp såväl gamla som nya verk men även originalillustrationerna till tre ungdomsböcker som hon just nu arbetar med. Hemsida.

Anna-Lena Borg
Anna-Lena började måla som ung, framförallt människor, djur och natur. Att måla porträtt är en passion. Hon målar på beställning, ofta barn, och har bland annat gjort officiella porträtt till Karolinska sjukhuset. Lusten att skapa har lett in på nya uttrycksformer, t ex silverlera och glas som hon gör smycken i, unika smycken i egen design.Anna-Lena är autodidakt men har deltagit i många kurser i måleri, glaskonst och annat skapande, även i psykologi, film- och konstvetenskap. Anna-Lena har ställt ut på Alvikstorpet, Karolinska sjukhuset, i Bläsinge på Öland och deltagit tidigare i Danderyds Konstrunda. Hemsida.

C

Charlotta Carlberg
Charlotta har arbetat i keramik i många år. Sedan ett par år tillbaka har hon egen drejskiva och hyr plats i en studio. Huvudsakligen drejar hon. Framförallt blir det vackra bruksföremål, muggar, krukor, skålar och kannor, gärna i vitt med vacker dekor. Hon använder spetsar, keramiska dekaler och gör ibland fat på fot eller urnor. Att hålla på med lera är Charlottas hobby och det bästa hon vet, så många kvällar tillbringas i studion.

Coila Coats Matton
Coila har arbetat som psykiater på Västgötaslätten. Först de sista 10 åren av hennes arbetsliv fick hon ro att vidareutveckla sitt måleri. Efter åratal återskapande av Gamla Mästare utvecklade Coila en stil som förenade rymd och avstånd, skarpa konturer och tredimensionalitet med hennes behov av förenkling och kommunikation. En ständig kamp. Begrepp som ”överlevnad” eller ”hoppet” konkretiserades till Gestalter som konfronterar åskådaren med sin blick. Coilas värld är levande och tredimensionell. Hon undviker det platta och det minimalistiska. Efter en hjärtoperation 2010 har Coila experimenterat vidare. F.n.handlar allt om rörelse.
Coila har ställt ut i Barcelona 2002, Falbygdens Museum 2008, Edsvik Konsthall Stallet 2010, Galleri B-fors Stockholm 2012 förutom deltagande i olika jurybedömda utställningar, grupputställningar och konstrunda.
Coila säger att hon är väl medveten om krig, konflikter och katastrofer i omvärlden – men älskar livet och lever just nu i en vardagsbubbla av lycka med barn och barnbarn, trädgård, en underbar vår och tid att skapa. Mer info på Coilas hemsida.

D

Emina Dervisevic
Deltar ej.

Solveig Danell
Solveig är född och uppvuxen i Roslagen och bor numera i Enebyberg. Hon började måla regelbundet för drygt tio år sedan och har gått många olika kurser för konstnärer i Stockholmsområdet, de senaste åren på Edsviks konstskola. Färgen står i centrum för Solveig Danells måleri. Hon arbetar intuitivt och provar sig fram utifrån känslan för färgen. Målningarna blir mer och mer förenklade med strävan mot det abstrakta.

Pia De Wahl
Pia är utbildad arkitekt, född och uppvuxen i Djursholm.
Hon hade lyckan att under några år få arbeta som konstnär och formgivare åt Lene Thun i Bolzano, Italien. Där arbetade hon i en mängd olika tekniker, allt från modellering av Thunänglar och figurer till barnboksillustrationer. Från början låg akvarellen som medium henne närmast till hands men nu på senare år övergår hon mer till olja och akrylmåleri samt en allt ökande lust att blanda tekniker vilt. Collage – att bygga helheter av minnen och fragment fascinerar henne och hon älskar alla de obegränsade möjligheter som bildbehandling med hjälp av datorer erbjuder. Hon brukar börja med ett koncept, en idé eller ett fragment som fångar henne och som sedan utvecklar sig till något hon inte alls hade förutsett. Hon vill besjäla det hon skapar. Hennes skapande är ett försök att förvandla sina existentiella maror till färggranna fjärilar, se mer på Pias hemsida.

Maria Duse
Maria vill förmedla både humor och allvar och hon älskar leran som material. När hon skulpterar går hon in i en bubbla och låter fingertopparna leka fram figurerna. Hennes motiv växlar men hon skulpterar gärna hundar, familjen har några fyrbenta familjemedlemmar och de väcker inspirationen.
Maria vill att du som betraktare ska bli berörd, glad och kanske lite fundersam av hennes skulpturer vars namn är ofta underfundiga. De mångbottnade titlarna lockar fram leenden.
Förutom själva leran så blandar Maria gärna in andra material och målar delar av skulpturerna. Hon letar ständigt efter små, roliga prylar och figurer som hon tillför sina alster. Fantasin tycks inte ha några gränser. Mer info på hennes hemsida.

Hortensia Duque
Hortensia är född på Kanarieöarna, uppvuxen i Katalonien och är utbildad på Kungliga Konstakademien Bellas Artes de San Jorge i Barcelona. Hon flyttar till Sverige 1980.
Hortensia Duque arbetar i en taschistisk tradition dvs ett måleri med kraftiga expressionistiska drag där materialet får en framträdande plats och där konstnärens närvaro accentueras genom synliga penseldrag. Ofta är även bildytan dramatiskt komponerad och ger sken av en tummelplats. En annan beteckning på detta måleri är ”Action Painting” dvs det färdiga konstverket är resultatet av en ”handling” med konstnärens ”handskrift” klart synlig.
Måleriet kännetecknas av kalligrafiska element och i många fall tar materialet över.. Konstnären blir i detta fall enbart en förmedlare av ett bildbudskap som kommer utifrån.Hortensia Duque, vars konst ligger så nära denna taschistiska konstinriktning, arbetar emellertid inte helt ”spontanistiskt”. Det finns i allt hon gör en medveten plan, en strävan till konstruktion, en genomförd avsikt. Det är till stora delar ett intellektuellt måleri kompletterat med spanskt temperament och känslighet. (Text: Bo-Göran Hammargren, foto: Staffan Johansson. Hortensias målarskola 2012)

E

Karin Edh
Karin jobbar som assistent på Danderyds Bibliotek. Redan i tonåren började hon klippa mattrasor, långt innan hon insåg att det gick att göra något av dem. Det var antagligen lusten att ta till vara gammalt som var drivfjädern, så är det i alla fall nu. Vävt har hon gjort sen mitten av 70-talet och det har blivit några hundra meter mattor. Många har hon slitit på själv, andra har hon gett bort eller sålt. Några mönster har tagits ur böcker, men de flesta är hennes egna kompositioner. Alla mattor har ju kommit till efter trasornas förutsättningar, trasor som hon med tacksamhet tagit emot från vänner och bekanta. Mycket arbete ligger bakom varje matta; ställa i ordning vävstolen, bestämma färger och randning, plocka fram passande tyger, tvätta, klippa eller riva, sy ihop till längre bitar, väva, samt knyta fransar. Men det är en rolig hobby och roligt att se mönstret växa fram i varpen.

Carin Ekstrand
Carin är uppvuxen i Katrineholm och är sedan många år bosatt i Enebyberg. Teckning och måleri var ett favoritämne under skoltiden. Idag målar hon både i akvarell och akryl. Hon tycker om att måla med mycket färg och är inspirerad av impressionismen.
Carin har gått kvällskurser i akvarell och akrylmålning i Studieförbudet Vuxenskolans regi. Hon har även målat akryl och akvarell för konstnär Ingrid Strååt och Göran Rucker.
Carin har deltagit i Sollentuna konstrunda.

Marilene Englesson
Marilene är född 1944. Efter att ha arbetat med möbler och inredning under många år har hon nu, som pensionär, tagit upp sitt stora intresse för naivistisk måleri. Då hon numera bor på Mallorca en del av året, inspireras hon mycket av ljuset, atmosfären och alla färgstarka människor.

Mineko Von Euler-Chelpin
Mineko von Euler-Chelpin målar framförallt i akvarell – motiv i såväl föreställande som abstrakt form. Hon har bakgrund i japansk estetisk tradition inom kalligrafi och blomsterarrangemang.
Mineko har ställt ut i olika sammanhang och deltagit i Danderyds Konstrunda tidigare. Hon är medlem bl.a. i Föreningen svenska konstnärinnor.

F

Christina Frid
Christina (Tina) har alltid tecknat och målat och arbetat kreativt i många olika material och tekniker. Sedan 2012 har hon sin egen keramikverkstad i Danderyd, där hon bor och verkar. Numer ägnar hon en stor del av sin tid åt keramiken, gör egensinniga vaser, bruksföremål och skulpturer.
Naturen ger henne inspiration och är en källa till glädje. Även volontärarbete ligger Tina varmt om hjärtat och tillsammans med föreningen Danderyds Konsthall har hon initierat Alla Hjärtans Dag Danderyd som syftar till att bidra till ett mänskligare samhälle och skapa möten mellan barn, unga och gamla. Se mer på hennes hemsida.

G

Ana Gaines
Ana Gaines har uttryckt sig genom måleri sedan gymnasiet. År 2000 började hon experimentera med keramik och har sedan dess gjort en del skulpturer och mosaik. Hon lyssnar gärna på musik samtidigt som hon skapar, den ger henne inspiration, “flow”, rytm och kreativitet, särskilt när hon målar.
Ana har de senaste året integrerat dans, musik och måleri genom att börja med att dansa på dukarna med färg på fötterna. På så sätt får hon känslan att musiken har blivit en del av hennes målning. Sedan fortsätter hon arbetet med penslar, händer, papper, svampar och allt som kommer i hennes väg för att kunna uttrycka alla de känslor som musiken väcker inom henne. Se mer på hennes hemsida.

Ulla Garberg
Ulla målar stora, fantasifulla, surrealistiska målningar. Hon arbetar i tempera och akryl men framförallt väljer hon olja. Hon är leg. Fysioterapeut, arbetat inom bl a psykiatrin. Ulla har alltid deltagit i olika, korta kurser i modellteckning och akvarellmåleri. Efter pensioneringen lockade en längre utbildning, Internationella Konstskolan i Stockholm. ”Där fick jag  äntligen tid att, under Julio Ferrers handledning, lära mig mer om oljemålning; tekniker, skiktmåleri à la de gamla holländarna och mycket mer. Min drömmakare har under större delen av mitt liv varit mycket generös med berättande bildmaterial, vilket jag, med hans goda minne, ibland brukat komplettera med egna associationer till en, för mig fungerande målning.”

Chinna Giertz
Chinna Giertz, östgöte som numera bor i Enebyberg. Hon är montessorilärare, har arbetat i Vasaskolan i Djursholm där hon bl a byggt upp en ny bildsal. Chinna har alltid varit intresserad av färg och form, men målandet tog fart med en akvarellkurs 1993 hos Eva Ljungdal. Målandet ger henne lugn och harmoni.
Hon har målat hos Göran Rücker och Claes Fåhreus och Marianne Chayet och bland annat ställt ut i: Enebybergs bibliotek 2012, Öregrund 2012 och 2014, Danderyds
konstrunda 2013.
Inspirerad av sin dotter Linn och en kurs för Nelson Salazar Luna har Chinna också har börjat måla i akryl. Hon skapar också i skulpturer i lera, varit elev hos Hans Kolb.
På Konstrundan 2017 representeras tre generationer av familjen, dotter Linn och dotterdotter Smilla. Mer info på Chinnas hemsida.

Ann-Charlotte Granström
Ann-Charlotte är född i Göteborg, 1949. Under hela hennes uppväxt tecknade hon, så fort hon kom åt. Hon upplevde ett behov av att uttrycka sig via bildspråk, inte nödvändigtvis med färg, mammas kulspetspenna gick bra. Att det inte gick att sudda eller ändra var en fördel, teckningarna blev mångbottnade ögonblicksbilder. Motiven var för det mesta människor i olika situationer och miljöer. Bilderna kom ur Ann-Charlottes minne och fantasi.
Idag arbetar hon på samma sätt men, är numera öppen för att pröva andra tekniker. För fem år sedan, efter ett mycket långt uppehåll, återupptog hon upp sitt bildskapande. Ann-Charlotte förstorar sina teckningar och trycker upp dem på akvarellpapper och på aluminium. Bilderna på aluminium går att hänga utomhus, året runt. Under senare år har Ann-Charlotte haft utställningar i Danderyd, Stockholm, Visby och Göteborg.

Jenny Grant
Jenny skapar sin energifyllda konst i en spännande process där bilderna växer fram medan hon målar. Hon arbetar med mixed media; akryl, papper, tyg, bläck, oljekritor, kol mm. Med lager på lager skapar hon ett stort djup och mycket detaljer. Hennes konst skapar ofta känslor av lugn även fast de är färgstarka och fulla av energi. Hennes konst finns representerad på många platser i världen och hon har haft utställningar i både Sverige och på Nya Zeeland. Jenny håller kurser för barn och vuxna i sin ateljé på Edsviksvägen, hon målar på beställning och målar live vid olika events. Läs mer och se Jennys konst på hennes webbsida och blogg samt på Facebook. eller Instagram.

Ninna Grass Sederström
Ninnas konst utgår framförallt från det textila. Med handsömnad, broderi, fritt maskinbroder, pärlor, textilfärger och akrylfärger, fotografier utskrivna på tyg och mycket annat skapar hon fritt. Att använda oväntade material, upplever hon som befriande. Trollsländor har alltid fascinerat Ninna. Deras sätt att flyga över vatten, gräs och skog. Deras färger som skimrar i solljuset. Att se trollsländor ger Ninnas tanke kraft att lyfta fram kreativiteten. Hon tycker mycket om att också inspirera andra att hitta ett sätt att skapa saker och konst, att släppa loss fantasin och skapa saker av väntade och oväntade material. För mer info, se Ninnas hemsida.

H

Smilla Hagman
Smilla är född 1999 i Täby och är 17 år och målar tavlor i akryl. Smilla tävlar i karate och är med i Svenska karate landslaget, vilket gör att hon tränar mycket. Målningen är en avslappning för henne och hon målar så ofta hon kan eller hinner. Smilla inspireras av nästan allt hon ser, hör eller upplever. Hon testar gärna nya tekniker i sitt målande, t.ex. att måla med endast fingrar och händer. Motiven är oftast djur. Förutom att måla, skulpterar Smilla i lera.

Kjerstin Halden
I Kjerstin Haldens konst finner man vardagsskildringar, stilleben samt naturmåleri från Sverige, Norge, Frankrike, Italien och Tahiti, i olja, akvarell, tempera och träsnitt. Kjerstin är född 1923, utbildad vid Konstfack, École nationale supérieure des Beaux-Arts i Paris samt vid Konsthögskolan i Stockholm, under inflytande av Ragnar Sandberg och Bror Hjort. Separatutställningar bl a på Galleri Æstetica, Färg och Form i Stockholm, Arvika Konsthall, Konstnärshuset i Stockholm och Festspillene Nord-Norge. Kjerstin har också medverkat ett antal gånger i samlingsutställningar med Sveriges Allmänna Konstförening. Bland hennes offentliga arbeten finner man en stenmosaik på Tekniska nämndhuset i Stockholm, ett stucco lustro-arbete för Sjöfartsverket i Norrköping, temperamålning i Mariatorgets T-banestation, en akrylmålning på Dalens sjukhus samt tre temperamålningar på Långbro sjukhus. Kjerstin är representerad bl a på Moderna museet, Naturhistoriska riksmuseet, Statens konstråd, Stockholms läns landsting, Landskrona lasarett och Musée de Camargue i Frankrike. Läs mer om Kjerstin på Wikipedia.

Birgitta Hedengren
Birgitta är uppvuxen i Västerdalarna och målar temperamålning med inspiration från dalmåleri. Många års studier av dalmåleri, bl a ”i lära hos den kände dalakonstnären Bengt Engman, har mynnat ut i ett flertal utställningar och kurser. Motiven är hennes egna, utförda enligt gammal tradition inom dalmåleriet (berättande, naivt bildspråk), med limfärg och färgpigment målade på kritgrund.
Sedan några år tar även foto och skulptur plats i hennes konstnärskap. Birgittas spännande naturbilder, tagna med makroobjektiv, bjuder betraktaren på såväl skönhet som bildgåtor.Birgitta har på uppdrag gjort konstnärliga utsmyckningar i offentliga miljöer och hon har deltagit i ett flertal utställningar. Mer info på Birgittas hemsida.

Ruth Herrlin
Ruth är född i Dalarna. Bor i Danderyd. Hon målar främst i olja, både små och stora format, landskap, segling & hav, Lofoten, olika familjekonstellationer, porträtt och kvinnofigurer. Hennes måleri berör och skänker glädje. ” Jag är stolt över att ha fått omdömen för min unika intuitiva subtila tolkning av världen, oftast i en tydlig kolorit” säger Ruth.
Förutom Hovedskous målarskola i Göteborg har Ruth gått Edsvik Konstskola.
Hon har haft egna utställningar både i Sverige och utomlands och deltagit i samlingsutställningar. Under våren 2017 visat konst på Mörby Bibliotek, på Vårsalongen i Församlingens Hus i Danderyd och i Vilnius Rådhus i Litauen.

Marie Hogfors
Marie fascineras av den levande människan, rörelsen och formen. Hon lockas särskilt av halvprofilen, det bortvända ansiktet och bortåtsträvande rörelser. ”Det har något med aning och förnimmelse att göra”, förklarar hon. ”Den undflyende bilden påminner oss om att det bara är ett fragment av personligheten som vi med våra ögon kan uppfatta. Utmaningen ligger i att finna en väg mellan de två polerna — likhet kontra konstnärlig gestaltning med utrymme för det outsagda.” Se Marie konst på hennes hemsida.

Anna-Maria Horn Wahlström
Anna-Maria har målat sedan hon var liten, gick Södra Latins estetiska linje. Hon har gått konstskolor och kurser i teckning, kroki och måleri. Hon driver en hobby- och konstnärsbutik samt håller kurser för barn och ungdomar och arbetar nu som bildlärare på en högstadieskola.
Anna-Maria började måla Vedic Art för flera år sedan bl a hos Nelly Ciresia Strömberg, Rinnie Crossler, Johannes Källman m fl och målar varje sommar Vedic Art på Öland.
I sitt konstnärskap utgår hon från var hon befinner sig i just det ögonblicket målningen blir till, det ger en frihet att experimentera med färg, form, multimedia och olika tekniker. Yoga och meditation är viktiga verktyg.
Anna-Marias måleri kännetecknas av stora, abstrakta målningar med mycket färg och struktur, gärna med någon dold bild som betraktaren kanske finner. ”Målningarna bär på mitt liv, min resa och historia”, förklarar hon.
Anna-Maria ställer ut och säljer sina alster till både privatpersoner och företag. Hon är representerad bland annat på Skandia och på caféer och hårsalonger i Stockholm. Se hennes konst på Facebook .

Puck Jansson 
Puck Jansson är en konstnär som målar stora färggranna bilder inspirerade av många år i Sydamerika, hennes resor och olika möten. Det har hon gjort i hela sitt liv, återgett sina upplevelser i färgstarka bilder. Hon vill med sin konst glädja, bidra till en känsla av värme och kanske till en smula eftertanke . . .  Puck har sin ateljé Vid Ösby Station. För mer info, se hemsida.

Catrin Jilert
Catrin är född i Skellefteå, bor i Djursholms sedan -84. Catrin målar helst i akryl. Sin inspiration hämtar hon från djur och natur men även från livets, ibland ganska tuffa, berg- och dalbana. Att måla och teckna har alltid varit en ”lisa för själen” i hennes liv.
Hon är autodidakt men ser fram emot att delta i många målarkurser när hon, om några år, pensionerar sig från sitt yrke som röntgensjuksköterska.
Danderyds konstrunda 2017 blir Catrins första egna utställning och hon ser med spänning fram emot möten med många konstintresserade besökare.
Catrin skänker alla intäkter från försäljning av hennes tavlor till CancerRehabFonden.

Lisa Johansson
Lisa Johansson hämtar sin inspiration i naturen. Hon strävar efter balans och harmoni i sina skulpturer som hon gör i arketypiska, stora, rena former. Hon arbetar i stengodslera.
Lisa utrycker sig också i måleri. Hon målar i olja, framförallt abstrakt. Hennes måleri beskriver ett djup med olika lager av ljus. Mönster och flöden i naturen inspirerar henne.
Lisa är utbildad arkitekt vid KTH i Stockholm. Under utbildningen tog hon skulpturkurser för skulptör Ernst Nordin. På 80-talet gick hon Kursverksamhetens Stora Konstkurs med målning, teckning, skulptur och grafik. Sedan drygt tio år går hon målarkurs hos konstnärinnan Hortensia Duque. Hon arbetar också i lera hos keramiker Helena Hättestrand samt har gått ett flertal målarkurser för andra lärare.
Lisa bor och har sin ateljé i Djursholms-Ekeby.

Malin Jochumsen
Malin är 43 år gammal, född och uppvuxen i Eskilstuna, sedan 2010 bosatt i Danderyd. Fotograferar helst i naturligt ljus och har en förkärlek till gatufotografering. Det oförutsägbara i gatulivet och i det naturliga ljuset ger den där extra kryddan, det håller sinnet öppet. I en perfekt värld innehåller varje fotografi sin egen lilla berättelse, sin egen historia, men den måste finnas plats för betraktaren att själv skriva den. ”Om jag lyckas, det är upp till betraktaren att avgöra, säger hon. För mer info, besök hemsida och/eller Facebook. (Foto av Malin: Magnus Fröderberg)

K

Lisa Kamal
Lisa har sedan barnsben älskat att skapa med händerna. Materialen har varierat genom åren men mötet med silvret blev hennes yrke. Innan hon började jobba med eget, var hon lärling i flera år hos guld- och silversmedsmästare Wolfgang Gessl. ”Det var en ovärderlig träning som gav mig en stark grund att stå på.” Att jobba med silver, guld, järn, pärlor och stenar är oerhört spännande, säger hon, eftersom det finns sådana oändliga möjligheter att skapa något vackert. Materialen dikterar formen och det slutgiltiga smycket eller corpus uttryck. ”Detta tilltalar mig.” För mer info, se hemsida.

Britt Kierkegaard
För Britt var teckning det roligaste ämnet i skolan. Hon ritade hästar, överallt, i alla block, i alla skolböcker. Numera är det inte bara hästar, utan även naturen som avbildas, t ex. skärgården som hon älskar, båtar, djur, fåglar och mycket annat vackert. Även porträtt är hon road av att måla, även om det erbjuder en rejäl utmaning. För drygt 10 år sedan började Britt måla akvarell på kvällstid, men efter pensioneringen blev det akvarell på heltid, först en 1-årig utbildning på Edsvikens konstskola, därefter en 2-årig på Gerleborgsskolan i Stockholm där hon fick pröva många olika tekniker. Förutom akvarell, främst olja och akryl, men även grafik, collage, skulptur, mosaik, äggoljetempera mm. Akvarell tycker hon fortfarande är vackrast även om hon gärna växlar mellan de konstnärliga uttrycken. Sedan något år har Britt börjat göra skulpturer i lera, vilket hon kommit att tycka mycket om. Se Britts hemsida.

Kåge Klang
Kåge Klang, född 1957, är bildkonstnär, bokförläggare och borgerlig officiant. Han målar men tecknar framför allt, soundscape, performance. Kåge är uppvuxen i Mörby som smalfilmare, serietecknare och organiserade ett 30-tal andra barn i Mörby-Kevinge-Sätra. Han är utbildad i Bild och Miljö på Konstfack för bl.a. Lasse Hillersberg,  därav förlagsverksamheten. Verksamhet på Österlen i 20 år, men som återflyttad endast delvis med ”AKUT MÅLARKURS” för alla nivåer på Österlen. Hemsida.

Hans Kolb
Hans pappa var upptäcktsresande, geograf samt fotograf i Afrika och mamma var reklamtecknare. Från fem års ålder var Hans huvudsakliga leksak modellera i flerfärgade stänger. Som sextonåring upptäckte Hans keramikleran på en sommarkurs i Umeå (Carl Malmsten) där Bertil Vallien var lärare. Det ledde vidare till Nyckelviksskolan.
Hans kom att arbeta som åklagare vid olika domstolar i 35 år men hans kärlek till keramiken har han vårdat.
Sedan 2011, när Hans valde att satsa på ett liv som skulptör, har han fått uppdrag att göra offentliga utsmyckningar och deltagit i många utställningar. Hans vackra, fantasieggande skulpturer, där sagolika hästar och båtar med vikingakänsla är ett återkommande tema, rymmer berättelser och budskap för betraktaren att tolka. Hemsida.

Klas Otto Küntzel
Klas Otto Küntzel är bildmålare och pensionerad flygingenjör. Han har målat skiktmåleri för Julio Ferrer under mer än 15 år, deltagit i Green Group och under senare år på Edsviks Konsthall. Han målar huvudsakligen i olja, ofta på tempera men, det blir även akrylmålning, collage och teckningar, föreställande eller abstrakta motiv.
Otto har ställt ut på separat- och samlingsutställningar i Stockholm varav jurybedömda utställningar – även i Frankrike. Mer info på Ottos hemsida.

L

Lotta Landegren
För Lotta är drivkraften som konstnär hennes skaparglädje. Lottas bilder växer fram, när färgerna väcker varandra och linjerna slingar sig på äventyr ut i världen.
Hon hämtar inspiration från både trädgården, den vilda naturen och vardagen. Hon hälsar på hos småkryp och stordjur som har sitt alldeles speciella liv mitt i ibland oss. ”Livet i hönsgården och i myrstacken har många likheter med våra liv, vi människor. Vi har faktiskt många likheter med hönorna i hönsgården och vi har alla ett förhållningssätt till småkrypen i naturen.” Inget i vardagen är för litet att lyftas fram. Lotta undersöker vad vi äter, vad vi gör med tingen rumt omkring oss. Det hon ser, tecknar och målar hon. Hon arbetar i akryl, olja och akvarell men också med collageteknik där hon klipper ut sina egna bilder … lager på lager som syns…
Lotta är utbildad vid Konstfack i Stockholm, Konstindustriskolan i Göteborg och Nyckelviksskolan i Stockholm/Lidingö. Mer info på hemsidan.

Maria Lindvall
Maria har länge velat lära sig väva. Nu går hon tredje och sista året på ”Högre textil utbildning” vid Handarbetets vänner, Djurgården i Stockholm med inriktning vävning. Hon ser fram mot att under året väva med dragrustning (en teknik som ger liksidigt mönster på hela väven) som gör det möjligt att få fram mer avancerade mönster. Maria tycker det är spännande att arbeta med olika vävtekniker och olika typer av material och vill gärna experimentera. Efter avslutad utbildning kommer hon fortsätta utforska vävningens alla möjligheter.

Carina Linné
Carina, bosatt på Tranholmen i Djursholm, uttrycker sig framförallt i måleri men arbetar även i lera. Hon målar gärna relationer i berättande form – barndomsminnen eller nutida iakttagelser. Känsliga målningar där betraktaren berörs. Hon målar även abstrakt i starka färger och hon gör fantasibilder, ofta där djur finns med. Hon fascineras också av den heliga geometrin och målar ibland bilder som utgår från den teorin. Carina är autodidakt men har deltagit i ett stort antal kortare och längre kurser genom åren, avslutar i vår en ettårig konstutbildning på heltid.
Hon har ställt ut på Malta och i Frankrike (där hon varit bosatt) samt i Sverige på samlingsutställningar och på några jurybedömda utställningar, bland annat Liljevalchs Vårsalong 2011 med en installation bestående av målningar och musik. Läs mer på hennes hemsida.Klicka här för Engelsk hemsida.

Cecilia Lundqvist
Cecilia (Cissi) älskar att leka med färger! Hon fascineras av magin att duken blir precis det den vill bli. Ostyrbart – bara att följa med och se vad som händer, se vad som dyker upp på duken. Hon målar enligt Vedic Art-principerna. ”Allt kommer fram, förklarar hon, hela registret utan censur: glädje, kärlek, rädsla, längtan, sorg, eufori, ilska. Alla känslor. Från rödaste rött till svartaste svart. Det är ingen idé att försöka stå emot.” Läs Cissis berättelse om hur hon började måla. Hemsida.

M

Charlotta Malm
Charlotta, djursholmsbo sedan trettio år, målar mest i akryl, föreställande bilder ur fantasin där människor är viktiga. Hon har ställt ut ett flertal gånger på samlingsutställningar i kommunen samt haft egna visningar och deltagit med två verk i jurybedömd utställning i Väsby Konsthall 2013. Charlotta har också gjort bokillustrationer till ”Mia och Totte funderar”. Hon använder gärna sina motiv som original till brickor, grytunderlägg, vykort och musmattor.
Charlotta är medlem i föreningen Danderyds Konsthall. Hon har läst konstvetenskap vid Stockholms Universitet (30 hp), gått en ettårig konstutbildning på Prisma Folkhögskola och deltagit i olika kurser i måleri vid t ex Gerlesborgsskolan, Basis med flera.
Charlotta är civilekonom, arbetat bl a som kommunikationschef i bl a Posten, Åhléns och Folkia. Under två år arbetade hon i Japan och USA för Exportrådet. I dag är Charlotta en aktiv konstnär, egen företagare ”Astrids knäcke” och fritidspolitiker i Liberalerna. Mer info – se hemsida.

N

Karin Nordvaller
Karin har i sitt konstutövande särskilt intresserat sig för fåglar och ansikten. Eftertänksamma motiv, fyllda med realism, fantasi och ett stänk av melankoli. Det som från början bara skulle bli en utställning har under åren blivit flera, både i Sverige och i Frankrike.
Nu har leran gjort entré i Karins liv. ”Att arbeta med skulptur är både befriande och fantastiskt roligt”, säger hon. Även här är fåglarna och ansikten med. I likhet med de installationer hon tidigare ställt ut ger detta motiven en helt ny dimension.
Karin konstintresse, energi och vilja att stödja kulturen i kommunen har lett till engagemang i konstnätverk, kulturparti, konstrundor och annat som har med kultur att göra i kommunen. “När vi höjer blicken blir allting möjligt – så är det”. Hemsida.

Linn Nyström
Jag hade en dröm – att måla stora färgstarka tavlor. Det tog 30 år innan jag satte penseln på en tom duk, och det är det bästa jag gjort i hela mitt liv. Jag började måla i akvarell och det mynnade ut i en resa till Irland och min första utställning. Efter ännu en inspirerande kreativ resa till ett slott i Frankrike tog jag äntligen itu med min dröm, bytte akvarell mot akryl och större dukar. Jag bor och verkar i Stockholm i ateljén i Enebyberg.
Text fortsätter…              Hemsida

Catrine Näsmark
Catrine Näsmark heter jag. En tvillingmamma som älskar att köra hoj. 1993 började jag på Konstskolan Basis, året därpå Nyckelvikskolan som sedan följdes av fem års studier vid Danmarks Designskole, linjen för scenografi. Då, på den tiden målade jag nätter, helger och röda dagar vid sidan av mina scenografiuppdrag. Levde konstnärsdrömmen: vände upp och ner på dygnet – i skyhöga klackar och med ett glas vin i höger hand arbetade jag för glatta livet. Måleriet kom snart att ta all min tid, jag strukturerade tillvaron och nu är det min heltidssysselsättning. Under ordnade former!  Jobbet börjar varje dag nio. Klicka här för hela texten.
Hemsida – World of Näsmark

Margareta Näsmark
Efter ett långt liv som journalist (medicin och design) fattade Margareta äntligen penseln. Hon har nu gått flera terminer på Edsviks konstskola och längtar alltid till måndagarna. Margareta ser tillvaron i bilder och färger. ”Vilken lycka det är att ha hittat fram till måleriet!”
Margareta målar i såväl olja som akryl, vilket passar hennes otåliga temperament bäst. På duken kan det bli allt från stilleben med prylar från köket till gamla böcker från hennes bibliotek. Eller natur. Eller barnbarn i aktion.
På Konstrundan finns Margareta i ett eget rum i hennes dotter Catrines ateljé på Enebybergsvägen.

O

Inger Odén
Inger är uppvuxen i Visby men bor sedan många år i Danderyd. För 15 år sedan började hon måla. Det var ett länge slumrande intresse som då väcktes till liv.
Motiven för sitt måleri finner hon oftast i omgivande natur på Sveriges ostkust eller på Lustkusten på Gotland. Även på Irland och i Portugal har hon funnit motiv för sitt måleri. Inger målar både i akvarell och olja. Det senaste året har hon även målat enligt en japansk metod, Gyotaku, där man använder fiskar i måleriet.
Inger har deltagit i ett flertal utställningar i Stockholm och på Gotland. 2013 och 2015 deltog hon i Danderyds Konstrunda och våren 2014 i Danderyds vårsalong och i Väsby konsthalls jurybedömda Akvarellsalong. 2017 deltog hon i utställningen ”Fabriano in Acquarello” i Italien.
Inger är medlem i Akvarellsällskapet Spray, i föreningen Danderyds Konsthall och Nordiska Akvarellsällskapet. Hemsida.

Viveca Ohlén
Viveca jobbar som gitarrpedagog, simlärare, badvakt, massör, författare och filmare.
Ständigt aktiv med olika projekt. Hon har skrivit två böcker, sin egen biografi ”MOTSTRÖMS” recenserad av Stina Dabrowski med orden: ”Kärlekens kraft upphör inte att fascinera” samt den humoristiska lärorika boken ”FOLK(O)VETT I BOSTADSRÄTT” efter 30 år som styrelseledamot. Nya bokidéer är på G.
Viveca har dokumenterat många bröllop och andra händelser. Under fem års tid producerade hon två filmer om Cedergrenska tornet, ”Renoveringsdokumentären – en unik film om ett fantastiskt hantverk” (60 min) och ”Historien om familjen Cedergren, Tornet och livet på Skogshyddan i Stocksund” (30 min). Serveringen på Hamnkrogen i Stocksund är öppen och dokumentären om familjen Cedergren visas kl. 12, 13, 14, 15, och 16. Ta en kopp kaffe med något gott och följ den mytomspunna historien från 1800-talet fram till våra dagar, möt den gåtfulla familjen i en dokumentär från 1919 och ta del av deras tragiska öde mitt i rikedomen.

P

Marika Parmenstedt Calles
Marika Parmenstedt Calles är uppvuxen i Tornedalen och arbetar som frisör i Stockholm.

Att rita var det roligaste hon visste när hon var barn så när hennes bästa väninna bjöd henne på en Vedic Art kurs för tre år sedan, hos Nelly, på Vedic Art Academy, sögs hon in i skapandet igen. Kreativiteten släpptes loss med massor av färger på duken och det som råkar visa sig, plockar hon sedan fram, lugnt och metodiskt. Marika arbetar huvudsakligen i akryl och målningen blir till med hjälp av svampar, pensel, tygtrasor och händer.

Hon har ställt ut på Vedic Art Academy och sålt målningar i sin frisersalong.

Pam Persson
Pam är utbildad fotograf och har arbetat med fotografering ända fram till den nya eran inom foto, när film blev ettor och nollor i ett digitalt system. I måleriet får hon användning för sin förmåga att se, att disponera ytan och att skapa harmoni i en bild. Pam har fördjupat sina kunskaper i måleri genom fyra år på halvtid på Kulturama och en tvåårig konstutbildning, heltid, på Gerlesborgsskolan i Hjorthagen. När hon inte målar, driver hon, tillsammans med sin dotter, ett stuteri.

Marianne Pettersson
Marianne, 81 år, har målat hela livet. Hon är född i Västerås och berättar att barndomen bestod av många måsten, t ex tillbringades de stora helgerna med stilla göromål. Familjen satt då ofta runt matbordet och målade tillsammans.
Marianne utbildade sig till lärare och tog en fil. mag. i nordiska språk med litteraturhistoria och poetik samt engelska. Hon målade då och då. Intresset kom tillbaka när hon målade med sina tre barn.
1990 blommade hon upp genom en intensiv veckokurs i måleri på Blidö ledd av konstnärerna Mats Åkerman och Kim Stensland. Kursen avslutades med vernissage och det blev med åren en riktig konsthändelse på ön. Efter andra sommaren kom tio elever att fortsätta träffas och måla under sommaren, men även i Frankrike och de arrangerade grupputställningar i Stockholm. Brukets målarskola finns fortfarande i juli månad, berättar hon.
Marianne har även arbetat med keramik, lärt ut målning med äggoljetempera på korgar och träföremål och ordnat besök på Konstnärshuset, på Smålandsgatan 7, där hon suttit i Vännernas styrelse i 10 år. Under de åren ordnade hon också (i egen regi) kulturresor till Berlin, Bilbao och Madrid.

R

Kerstin Rikardson
Kerstin målar enligt Vedic Arts principer. Hon vill förmedla en upplevelse, en känsla av den ovillkorliga kärleken, till människor, livet och allt som ÄR… Inspiration hämtar hon bland annat från sina resor i Indien, Israel och Palestina och från möten med människor.
”När jag fokuserar på kärleken upplever jag kontakten med en energi – större än jag. Det gör det lättare att leva i den värld vi alla är med och skapar. Mina bilder skildrar det som i finns i hjärtat i den skapande stunden, i det kreativa flödet som uppstår. Bilden föds när jag bara ÄR, ger upp känslan att kontrollera, släpper taget och skapar utan att styra med tillit till att allt bara händer och jag är ett med själva skapelsen. När du betraktar en av mina bilder upplever du en känsla som speglar ditt inre.”
Kerstins målningar finns i Australien, Indien, USA, Italien, Israel, Tyskland och Sverige. Hon har hållit i Vedic Artkurser i Indien, Israel, och i Sverige.

S

Elisabeth Setterberg
Elisabeth har alltid tyckt om att rita, måla och att uttrycka sig i bild. Hon arbetar med akvarell och akryl. Överallt ser hon former och färger som hon vill göra konst av. ”Har nog inga djupa, dolda budskap utan vill förmedla färgglädjen och målarlusten.Jag har utbildning från bl a kvällskurser Konstfackskolan, Konstskolan Stockholm, Gerlesborgsskolan för Lars Holm, Anders Wallin, Hasse Karlsson m fl.”

Magnus Siuerin
Magnus är 24 år gammal, född och uppvuxen i Danderyd. Pappa är svensk och mamma mexikan. Han har sysslat med teckning och målning i hela sitt liv, under skoltiden tog han extra lektioner i bild. Magnus har gått i olika konstkurser, bl a Konstskolan Linnéa och han arbetar nu på Ateljé Inuti.
Magnus skapar bilder av olika slag, hans hobby är att sitta och rita med blyerts, mest tankar och idéer. Han får inspiration på många sätt, ofta spelar slumpen in. Ett annat stort intresse som också följt Magnus genom livet är filmer, spel och serier. Han hoppas kunna arbeta inom något av de områdena, t ex teckna serier, skapa TV-spel eller liknande. Redan i dag har han projekt inom närliggande områden.

Till minne av Josef Simon
Josef Simon kom till Sverige 1958 som flykting från Ungern. Som ung student deltog han aktivt i den ungerska revolten 1956 och hamnade i fängelse. När han blev frisläppt lyckades han ta sig till Österrike, där han råkade träffa Olof Palme som var i Wien på en ungdomskonferens. Josef hann påbörja studier på Konstakademin i Wien innan han med Olof Palmes hjälp kom till Sverige. Hans studier i arkeologi i Budapest var inte till stor hjälp i Sverige. Josef kom in på Konstfackskolan i Stockholm. Under sin studietid där fick han ett stipendium till målarstudier vid Beaux Arts i Paris. Efter avslutade studier på Konstfack fick han med hjälp av sin lärare Stig Lindberg arbete som chefsdesigner vid Söholms Keramikfabrik på Bornholm. Dit var han knuten under många år och fick förutom formgivning av brukskeramik många möjligheter att arbeta med konstnärlig utsmyckning i t.ex. skolor och sjukhus.  Läs hela presentation av Josef Simon här.

Nelly Strömberg
I 22 år har Nelly satsat på måleriet. Konstskola och kurser var roande, men inget ledde till frihet för ett längtande hjärta. Först när hon kom i kontakt med Vedic Art uppstod något, en äkta kontakt mellan måleriet och en sökande konstnärssjäl. Vedic Art har gett möjligheter att växa inte bara som konstnär, utan också till en lyckligare människa. Lyckan är att känna sig levande både i glada stunder som i svåra. Att få starta skapandet från den totala tystnaden, som blev till en längtan, som blev till en linje, som blir till färg för att uppnå balans i tillvaron – en utmaning värd att ta varje dag. Lyckan är att också få inspirera andra att börja måla som lärare i Vedic Art. Se det kreativa komma naturligt, till någon som kanske har glömt hur det var, att se deltagarna, utan att ha några idéer, släppa och låta färgen styra. Där kan allt uppstå! Vedic Art Academy i Djursholm är den nya satsningen. Där kan du leka i färg, vuxna som för barn. Mer info om Nelly. 

Viola Syring
Viola är finlandssvenska som är uppvuxen på landet, bor i Stockholm. Nu undervisar hon i måleri med gruppen i träfflokalen Danderyd. Arbetar åt Studieförbundet Vuxenskolan. Viola ycker om djur och natur och hon vill gärna fånga in det fina i livet och bevara det i en tavla eller konsthantverk. Viola använder mig av olika tekniker, hon målar i olja, akvarell, akryl, blandteknik men också i glas, tiffany och keramik.

T

Shirley Tommos
Shirley är född i London 1933. Hon har gått Architectural School of Architecture 1950-52 (bra grund för lapptäcken) och gjort praktik på Susan Gröndals verkstad 1952.Konstfack textil 1953-57.
Hon har fyra barn med Peter Tommos 1955-1965.
Shirley arbetar i textil, gör stora bilder i trasmatteteknik med naturmotiv inspirerade av Monet, oftast beställda till offentlig miljö.
Hon målar även tavlor i pastell och små i olja.
Shirley undervisar också i hooky, en gammal engelsk ”trasmattsteknik”, tygremsor krokade genom säckväv.
Shirley har öppen ateljé året om! Hon är en hängiven återbrukare!!

U

Helena Ullstrand
Helena har målat sedan liten och har gått ett flertal målarkurser. Efter gymnasiet målade hon två år hos Rafael Castells Mendez. Hon utbildade sig senare till AD på RMI Berghs School of Communication och har jobbat som grafisk designer/AD/illustratör och inredare sedan dess. För några år sedan bestämde hon sig för att ta upp måleriet igen. Hon började måla på Edsvik Konsthall och hade en gemensam utställning 2014.
Helena inspireras av naturen och strävar efter att förenkla. Hon målar helst i akvarell där slumpen kan få avgöra, men tycker även om att teckna i kol, blyerts eller bläck. Motiven blir ofta natur, porträtt eller rent abstrakt.

W

 

Ragnhild Wenström
Ragnhild Wenström har målat så länge hon kan minnas. Hon har också tecknat och skissat. Längtan att få översätta det hon ser till en bild eller målning har funnits i henne hela tiden.
De senaste trettio åren har Ragnhild utbildat sig i teckning och målning hos olika lärare. Det har blivit många år av utbildning. Hon målar i både olja, klassiskt skiktmåleri, och akvarell och hon målar framför allt naturen men även annat. Hennes upplevelser och drömmar är hennes främsta inspirationskällor.
Ragnhild har haft ett tjugotal utställningar.

Anna Werner
Anna Werner, född och uppvuxen i Spanien. Utbildad fotograf på Grisart i Barcelona. Vid åtta års ålder fick Anna sitt första
dockskåp av sin faster, vilket startade ett långvarigt intresse och samlande.
Anna sitter idag i styrelsen för Miniatyrsällskapet. Förutom egna samlingar skapar hon egentillverkade tittskåp och miniatyrer. Förutom fantastiska dockskåp kommer Anna under Konstrundan även att visa några av sina skulpturer. Välkommen in i Miniatyrernas värld!

Maria Widegren
Konst – min ljusa och varierande bildvärld, variationer i olja, akryl, tusch.
Utställningar; 2015 Edsvik konsthall, Samlingsutställning, 2014 Överbysalongen, Jurybedömd, 2014 Väsby Konsthall, Jurybedömd Akvarellsalong, 2014 Elverket
Djursholm, Separatutställning, 2014 Edsvik konsthall, Samlingsutställning, 2013 Väsby Konsthall, Jurybedömd Akvarellsalong, 2013 Överbysalongen, Jurybedömd, 2013 Edsvik Konsthall, Samlingsutställning, 2012 Väsby Konsthall, Jurybedömd, 2012 Överbysalongen, Jurybedömd, 2012 Liljevalchs Lövutställning Samlingsutställning, 2012 Edsvik Konsthall, Samlingsutställning, 2011 Edsvik Konsthall, Samlingsutställning, 2010 Edsvik Konsthall, Samlingsutställning, 2007 Elverket Djursholm, Separatutställning, 2006 Edsvik Konsthall Jurybedömd
Konstnärlig utbildning: 2010 – Edsvik Konsthall Fria kurser, 2003 – 2007 Green Group Grundläggande konstutbildning
För mer info, se Marias hemsida.

Z

Marie-Louise Zeizig
Under tonåren ägnade sig Marie-Louise åt både måleri och musik. Musiken tog dock överhand och hon blev operasångerska och sångpedagog. Nu när rösten främst används till föredrag och utbildningar i retorik, röst och kroppsspråk ägnar Marie-Louise mer och mer tid åt måleriet. Hon målar i olja, akryl och arbetar också med monotypi-tryck. Motiven är intuitiva och experimentella. Ofta växer ett fantasilandskap fram. Ett slags magisk-poetisk realism där betraktaren får ta vid och befolka miljöerna. 2008 gav Marie-Louise ut en diktsamling ”Guldet gömt i berget är ändå guld” och 2012 kom ”Kliv fram, ta plats och tala!” ut på bokförlaget Forum. Läs mer på Marie-Louises hemsida.

Helena Zetterkvist
Målningen har funnits länge i Helenas liv, hon vann en teckningstävling redan som nioåring.
Helena hade planer på att bli illustratör, hon satt ofta i bildsalen när det var tomt och målade, mest i akryl, realistiska motiv, även porträtt. Efter gymnasiet blev det en treårig utbildning i Graphic Design i England men hon kom senare att fokusera på Editorial design.
Åter i Stockholm började Helena en karriär som formgivare och bildredaktör på tidningen Damernas Värld och har fortsatt jobba med grafisk form på flera magasin och som frilansande, grafisk formgivare.
På senare tid har Helena hittat tillbaka till penslarna och nu landat i mer abstrakta motiv.
Helena är född och uppvuxen i Dalarna, (Mockfjärd och Dala-Floda), flyttade till Stockholm 2004 och har bott här i Danderyd sen 2011 och trivs jättebra. Hemsida.

Å

Gunnel Åkerhielm
Gunnels intresse för måleri tog fart under början av 2000-talet, när hon fick en paus i arbetslivet. Hon har under de senaste 10 åren med nyfikenhet utbildat sig, testat och experimenterat i olika riktningar och tekniker. Just nu fördjupar hon sig i Vedic Art, som enkelt beskrivet är ett måleri inifrån och ut på duk där form och färg leder fram till motivet, som kan bli abstrakt eller ganska konkret. Ofta blir resultatet personer, som på olika sätt förhåller sig till varandra, nästan som en dans. Eller också landskap.
Måleriet är en lång process där Gunnel målar över många gånger med olika färglager, skrapar bort och på med mer vatten och nya färglager innan hon blir nöjd. Gunnel målar mest i akryl.

Ö

Charlotte Österberg
Charotte har alltid lekt med färg och form och blandar gärna material; akryl, olja, textilier, gamla fotografier, bilder och texter, gärna från världens alla hörn. Hon älskar att botanisera i antikshopar på lite udda platser – Indien, Israel, Peru och Malta… ”Arbetet är en process som ständig strävar efter balans och harmoni.” Hon har ställt ut på Djursholms Bibliotek och på Malta.
Charlotte kommer att visa en del av sina smycken för vardag, fest och bröllop, där hon också blandat material från olika resor; silver, halvädelstenar, glas, metall mm. Hon har sålt i butik och tillverkat på beställning.
Charlottes dotter Franka, som älskar att baka, håller med Café under under Konstrundan. Mer info – se hemsida.