”Konstrundan gjorde succé-riskerar gå i graven” Artikel i Mitt i Danderyd

Konstrundan gjorde succé-riskerar gå i graven

 

Konstrundan; Danderyd; Catrine Näsmark; Konstnär

Fullt hus hos konstnären Catrine Näsmark under Konstrundan. Foto: Läsarbild
Keramikern Katarina Bergström öppnade sin ateljé under Konstrundan.
Keramikern Katarina Bergström öppnade sin ateljé under Konstrundan.

 

KULTUR / NYHETER Den tredje upplagan av Konstrundan blev en jättesuccé med närmare 10 000 besök. Men den populära tillställningen riskerar att gå i graven.
– Det vore urtråkigt om Konstrundan försvann. Det är ett fantastiskt evenemang som för oss Danderydsbor samman, säger Djursholmsbon Fanny Rosenblad.

Konstrundan som nyligen arrangerades för tredje gången blev en jättesuccé. Fler än 70 lokala konstnärer, både professionella och amatörer ställde ut. Totalt lockade evenemanget till närmare 10 000 besök, vilket är en fördubbling jämfört med sist det begav sig.

Men Konstrundan riskerar att gå i graven enligt Djursholmsbon Fanny Rosenblad, som hört på omvägar att arrangörerna varje år fått slita hårt för att täcka kostnaderna på 100 000 kronor.

– Det vore urtråkigt om Konstrundan försvinner. Det är ett fantastiskt evenemang som för oss Danderysbor samman, säger hon.

Inte kollektivt inställda

Enligt Fanny Rosenblad är Danderydsborna inte så kollektivt inställda. Var och en tar hand om sitt. Man bor i Danderyd, men jobbar någon annanstans.

– Danderyd är i mycket en sovstad. Genom Konstrundan möter man människor man inte känner och blir medveten om att vi lever tillsammans. Det skapar en gemenskap, en vi-känsla som gynnar alla i kommunen, säger Fanny Rosenblad.

Även Danderyds kommun.

– Om kommunen går in och stöttar Konstrundan ekonomiskt så får de gladare och trevligare medborgare till en låg insats. 100 000 kronor är kaffepengar för kommunen, säger Fanny Rosenblad.

Hårt ideellt arbete

När Mitt i Danderyd kontaktar Karin Nordvaller, en av arrangörerna av Danderyds Konstrunda, säger hon att det är roligt att evenemanget är så uppskattat, men att det ligger mycket ideellt arbete bakom.

Karin Nordvaller, Danderyds konstrunda Foto: Jens Kassnert

I år landade kostnaderna för evenemanget på 90 900 kronor. Tidigare har Danderyds kommun gått in med upp till 25 000 kronor årligen. Den här gången blev Karin Nordvaller uppmanad av kultur- och fritidsförvaltningen att söka andra sponsorer.

– Jag blev ledsen över det. Jag tycker att Konstrundan är ett ganska så stort evenemang som är till en sådan glädje för kommuninvånarna, säger hon.

Beviljade bidrag

Efter samtal med kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg, M, som för övrigt brukar hålla öppningstalet på Konstrundan, fick de till sist ett bidrag på 25 000 kronor beviljat.

Nu är hon dock tveksam till om det kan bli en fjärde Konstrunda.

– Det tar väldigt mycket kraft att jaga sponsorer. Jag vill att kommunen ska visa sin uppskattning för det vi gör. Det gör man bäst genom att ge större bidrag, säger Karin Nordvaller.

Att ett liknande evenemang, Kulturbienallen, som går av stapeln i oktober erhåller betydligt större ekonomiskt stöd från kommunen känns inte rätt enligt henne.

När Mitt i Danderyd får tag på kultur- och fritidsnämndens ordförande Johanna Hornberger, M, säger hon sig vara positiv till att hitta en lösning.

– Konstrundan är otroligt uppskattad. Den vill vi ha kvar och vi ska givetvis stötta och hjälpa till. Sedan får vi väl ha en diskussion för att se vad de behöver, säger Johanna Hornberger.

Konstrundan gjorde succé-riskerar gå i graven

Artikel i Danderyds Nyheter ”Jättesuccé för konstrundan – ”Detta är Tokgalet”.

Jättesuccé för konstrundan – ”Detta är Tokgalet”

Nästan 10 000 besök skedde under årets Danderyds konstrunda som gick av stapeln förra helgen.

Förra helgen var det dags för den tredje upplagan av Danderyds konstrunda, ett ideellt projekt som drivs av Danderydskonstnärerna Karin Nordvaller, Jenny Grant och Anna Werner. Fler än 70 lokala konstnärer ställde ut och totalt skedde strax över 9 500 besök.

Konstrundan var under lördagen och söndagen men inleddes med ett vernissage på Elverket på fredagen. Foto: Anna Werners

– Det är helt otroligt. Jag hade kanske räknat med 5 000 besök, då hade jag tyckt det varit bra. Detta är tokgalet, säger Karin Nordvaller.

”Fantastisk feedback”

Konstrundan hålls vartannat år och tidigare har mellan 4 500-5 000 besök gjorts, men i år märktes ett tydligt flöde av människor från andra delar av Stockholm.

– Det kom folk från Nacka, Åkersberga och Vallentuna. Jag märkte på alla besökare jag pratade med att det har varit efterlängtat och vi har fått en fantastisk feedback.

Med utställarrekord och besökarrekord undrar man hur konstrundan ska ta nästa steg. Karin välkomnar alla ideér från Danderydsbor hur den lokala konsthelgen ska främjas.

– Jag kan önska mig att vi blir några tusen besökare till. Vi är ett alternativ till de etablerade gallerierna i innerstan, men det här är så opretentiöst, det är bara komma, säger hon och fortsätter:

– Till 2019 så är jag redan nu övertygad om att vi får fler än 80 utställare. Men det här är Danderydsbornas konstrunda och alla får vara med och påverka om det är något vi kan göra annorlunda, säger Karin Nordvaller.

Tack ni alla! Nu är 2017 års Konstrunda avslutad.

Det gick väldigt bra!
Totalt fick Konstrundan 9.597 besök! 6 hundar och två spädbarn ej inräknade.

Många besökare uttryckte sin glädje över Konstrundan och såg det som en annorlunda upplevelse att få ta del av konsten hemma hos konstnärerna.

Några röster från årets konstrunda;

”Så roligt med så många olika utställare”, ”En sån bredd”, ”Visste inte att det finns så många duktiga konstnärer i Danderyd!”, ”Kan ni inte ha det varje år?”, ”Längtar redan till nästa gång”, ”Mycket trevligt event”, ”Det bara vällde in folk”.

Vi ses igen första helgen i september 2019!