Artikel i Mitt i Danderyd

En helg i konstens tecken – 82 konstnärer ställer ut i Danderyd

Anna Werner, Karin Nordvaller, Danderyd, konstrunda
Anna Werner och Karin Nordvaller är två av tre arrangörer av Danderyds konstrunda.
Över 10 000 besök och konstutställningar lite var stans i kommunen. Så har det sett ut tidigare under helgen Danderyds konstrunda ägt rum. Nu är det dags igen för Danderyds egna konsthelg – i år med rekorddeltagande.

Det har blivit dags för den fjärde upplagan av Danderyds konstrunda. En helg där många av kommunens konstnärer ställer ut sina verk i sina hem eller ateljéer. Tidigare år har runt 65-70 konstnärer deltagit. I år blir det rekorddeltagande när 82 stycken.

Konstnärerna är mellan sju år och 86 år och det finns nästan alla kategorier av konst representerat. Allt från målningar, fotografi och skulptur till smide, dockskåp och diktsamling.

 – Det är verkligen en folkfest. Och alla kan vara med, vi har ingen jury som bedömer verken. Det är kreativiteten och glädjen i konsten som är det viktiga, säger Jenny Grant som tillsammans med Karin Nordvaller och Anna Werner är arrangörer av konstrundan.

Jenny Grant, Danderyd konstrunda, konstnär

Jenny Grant är mitt i förberedelserna inför konstrundan i Danderyd. Foto: Jens Kassnert

Över 10 000 besök

Under förra konstrundan hade de som ställde ut tillsammans över 10 000 besök och arrangörerna räknar med att minst lika många kommer i år. flera av besökarna passar också på att köpa originalkonst vilket såklart gläder konstnärerna.

– Alla går runt och många hittar något de tycker om någonstans. I ett hem ger det mycket mer om man dekorerar med saker som betyder något för en själv istället för sådant alla andra också har, säger Jenny Grant.

För att få en överblick vad som erbjuds under konstrundan startar helgen med en öppen vernissage under fredagskvällen på Elverket i Djursholm där samtliga medverkande konstnärer ställer ut varsitt verk.

Kommunen stöttar

Tusentals kartor och affischer har tryckts upp och för att besökarna hitta sitter skyltar med pilar även uppe vid vägkanten där en konstnär ställer ut. Förutom anmälningsavgiften för deltagarna har arrangörerna fått hjälp av en del sponsorer och av Danderyds kommun fick de 25 000 kronor.

– Vi är glada över att vi bor i en kommun som bidrar till konst. Med så många besökare på flera platser och en sådan folkfest är det även en kommunangelägenhet.

Danderyd konstrunda äger rum helgen den 7-8 september med vernissage på fredagen den 6 september. För att hitta rätt finns kartor på att hämta på samtliga bibliotek i kommunen, i Mörby centrum och Elverket samt att ladda ner från konstrundans hemsida.

 

En helg i konstens tecken – 82 konstnärer ställer ut i Danderyd

rJens Kassnert

hemsida.

Läs artikeln här

Artikel i Danderyd Direkt

Laddade. Anna Werner, Karin Nordvaller och Jenny Grant arrangerar Konstrundan, där 82 konstnärer i Danderyd öppnar upp sina ateljéer. Foto: Mikael Andersson

Dags för årets stora konstfest i Danderyd

För fjärde gången går Konstrundan av stapeln i Danderyd. Den här gången öppnar 82 lokala konstnärer upp sina ateljéer, och arrangörerna räknar med besöksrekord.

– Förut har folk tänkt ”jaha, är det Konstrunda” när det varit dags, men i år verkar många ha väntat på den, säger Jenny Grant, en av arrangörerna.

Hon tar emot i sin ateljé i Klockargården tillsammans med de andra två arrangörerna, Karin Nordvaller och Anna Werner. Att de tre konstnärerna bestämde sig för att dra igång det här jätteprojektet berodde delvis på Danderyds historia.

Under konstrundan öppnar de 82 deltagande konstnärerna upp sina ateljéer, eller hem, för allmänheten.

– Det är en folkfest, många bjuder in sina vänner och cyklar runt mellan ateljéerna och har middagar på kvällen. Sedan kommer de tillbaka dagen efter och är lite trötta, säger Jenny Grant och skrattar.

Vad är det då som visas på Konstrundan? Svaret blir en lång lista. Keramik, dockskåp, sömnad, måleri, smycken och foto. Men även böcker som är som små konstverk och en diktsamling. Åldrarna på konstnärerna varierar mellan sju år och 86 år.

– Det är allt från proffs till duktiga amatörer som är med, berättar Jenny Grant.

En annan orsak till att de startade arrangemanget var att konstnärer ska kunna sälja sina verk.

– Att köpa konst direkt från en konstnär, det ger något extra. Det är något annat än att köpa sådant som alla köper på Ikea, säger Jenny Grant.

Karin Nordvaller är glad över att även yngre letar sig till konstrundan.

 – Mina barn som är i 30-35-årsåldern ser fram emot det här, de letar efter tavlor till sina lägenheter, säger Karin Nordvaller.

De tre arrangörerna jobbar själva gratis.

– Vi kunde inte ana hur mycket jobb det är. Men eftersom rundan bara sker vartannat år hinner vi glömma det. Vi är noga med ekonomin, och betalar själva avgiften för att vara med, säger Anna Werner.

Arrangemanget får in en del sponsorpengar som täcker tryck av kartor – 7 000 stycken –och 600 affischer. De har även fått ett bidrag från kommunen i år på 25 000 kronor.

– Vi är jätteglada för det bidraget, säger Karin Nordvaller.

Konstrundan går av stapeln den 7-8 september, och på fredagskvällen, den 6 september, är det vernissage på Elverket.

– Det är ingen stor lokal så alla får ha med ett verk. Men vi hoppas att det ska ge besökarna en chans att se vilka konstnärer de vill besöka. Det är nog få som hinner med 82 konstnärer, säger Karin Nordvaller.

Förra gången det var konstrunda var antalet besök hos konstnärerna 10 000.

– Vi hoppas på besöksrekord i år, säger Karin Nordvaller.

Laddade. Anna Werner, Karin Nordvaller och Jenny Grant arrangerar Konstrundan, där 82 konstnärer i Danderyd öppnar upp sina ateljéer. Foto: Mikael Andersson

 

 

Artikel Danderyd Direkt

Loke är en av deltagarna i Danderyds konstrunda.

Loke, 12, ställer ut sin konst på hemmaplan

Kan han vara den yngste konstnären någonsin i Danderyds konstrunda? Häng med hem till 12- årige Loke Nybell i Stocksund, där han målar i både akvarell och olja.

”Jag fick mina första akvarellfärger av min farmor när jag var sju-åtta år. Farmor har målat mycket. Jag har alltid tyckt att det var roligt att måla men när jag fick de där färgerna blev det ännu roligare. Från mormor fick jag oljefärger och penslar.

Ibland ser jag någonting och får inspiration. Som när jag såg en massa ansikten på tunnelbanan, då blev det sedan ansikten jag målade. Eller ett blad, som sedan blev ett ansikte. Det är avkopplande att måla, man måste inte tänka på en massa annat.

 

Gillar akvarell

Jag gillar akvarell mest, och olja. Och så kol. Ibland måste jag plugga, då blir det inte så mycket målande. Annars hinner jag med tre-fyra målningar på en helg, eller att börja på dem i alla fall.

Jag inspireras mycket av Lars Lerin, han är min favoritkonstnär.

Om jag vill bli konstnär i framtiden? Nej, jag vill bli arkitekt, men jag vill måla som en hobby.

Min mammas kompis brukar vara med på Danderyds konstrunda så vi brukar åka och titta hos henne. Förra året fick jag låna ett rum hos henne och då var det någon som köpte en av mina tavlor. Det var kul. I år ska folk komma hem till mig och titta på konsten. Det känns lite nervöst, men det blir nog kul.”

Loke Nybell ung konstnär från Danderyd. Foton: Mikael Andersson

Lars Lerin-fan

Namn: Loke Nybell.

Ålder: 12 år.

Gör: Går i sexan på Ekebyskolan, tränar och tävlar i konståkning och målar.

Bor: I bostadsrätt i Stocksund.

Familj: Mamma, pappa och storebror.

Danderyds konstrunda

Konstrundan går av stapeln 7-8 september.

Under rundan öppnar konstnärer i Danderyd upp sina ateljéer, hem eller trädgårdar för allmänheten.

Den 6 september är det vernissage, en samlingsutställning visas på Elverket.

Årets upplaga av konstrundan blir den fjärde.

Artikel i Mitt i Danderyd

”För fjärde gången arrangeras Danderyds konstrunda. Tidigare har runt 65-70 konstnärer deltagit och I år ser det ut att bli lika minst lika många.

Anmälningarna strömmar in till Konstrundan

Danderyds konstrunda, Jenny och Karin
Jenny Grant och Karin Nordvaller är två av tre arrangörer till årets konstrunda.
Danderyds konstrunda går av stapeln för fjärde gången i höst. Redan nu ska anmälan in.
– Det ser jättebra ut, anmälningarna ramlar in, säger Karin Nordvaller.

För fjärde gången arrangeras Danderyds konstrunda. Tidigare har runt 65-70 konstnärer öppnat upp och ställt ut sina verk under en helg. I år ser det ut att bli lika minst lika många deltagare.

– Det ser jättebra ut, anmälningarna ramlar in. Jag ser att det kommer mycket nya människor och det är många unga också. De har börjat lära sig vad en konstrunda är för något, säger Karin Nordvaller som är en av hjärnorna bakom konstrundan.

Vad är en konstrunda för något då?

– Det är en helg som ger konstnärer i Danderyd möjlighet att visa upp sin konst. Antingen i sitt hem eller ateljé i Danderyd. Och alla får vara med – det här ska vara en rolig sak oavsett ålder.

Danderyds konstrunda arrangeras vartannat år i kommunen och 2017 var det nästan 10 000 besökare som gick runt till de som ställde ut i hem, garage, trädgårdar eller ateljéer.

– Vi sålde mycket. Jag tror att alla konstnärer fick sälja verk. Det finns verkligen något för alla smaker och uttryck. I år har många duktiga konstnärer anmält sig. Vissa verk håller väldigt hög kvalité, det blir en spännande blandning, säger Karin.

Hotat event

Även om konstrundan är populär ligger det både mycket arbete och utgifter bakom. Och efter förra konstundan ryktades det om att den kanske skulle gå i graven då kommunen drog tillbaka sitt bidrag på 25 000 kronor.

– Det tar väldigt mycket kraft att jaga sponsorer. Jag vill att kommunen ska visa sin uppskattning för det vi gör. Det gör man bäst genom att ge större bidrag, sa Karin Nordvaller för två år sedan.

Nu är det alltså klart att det blir en omgång till men hur det blir med det ekonomiska stödet från kommunen är ännu inte klart.

– Vi har fortfarande inte fått besked om vi får något bidrag från kommunen men det ordnade sig förra gången och jag har pratat med Hanna Bocander (kommunstyrelsens ordförande) och hon ska hålla invigningstalet så det löser sig kanske med bidraget nu också, säger Karin.

Vad är den ultimata drömmen med konstrundan?

– Det vore fenomenalt om alla satt i sina hus och skapade något och öppnade upp på konstrundan. Det hade varit något det.

Anmälan för att ställa ut är öppen till den 31 mars. Mer information hittar ni på: http://danderydskonstrunda.se/

Konstrundan går av stapeln den 6-8 september och öppnar med en vernissage på fredagen i Elverket i Djursholm.

Karin Nordvaller

Karin Nordvaller (med grå scarf) under förra årets konstrunda. Foto: Malin Jochumsen

 

Artikel i Mitt i Danderyd