Loke är en av deltagarna i Danderyds konstrunda.

Loke, 12, ställer ut sin konst på hemmaplan

Kan han vara den yngste konstnären någonsin i Danderyds konstrunda? Häng med hem till 12- årige Loke Nybell i Stocksund, där han målar i både akvarell och olja.

”Jag fick mina första akvarellfärger av min farmor när jag var sju-åtta år. Farmor har målat mycket. Jag har alltid tyckt att det var roligt att måla men när jag fick de där färgerna blev det ännu roligare. Från mormor fick jag oljefärger och penslar.

Ibland ser jag någonting och får inspiration. Som när jag såg en massa ansikten på tunnelbanan, då blev det sedan ansikten jag målade. Eller ett blad, som sedan blev ett ansikte. Det är avkopplande att måla, man måste inte tänka på en massa annat.

 

Gillar akvarell

Jag gillar akvarell mest, och olja. Och så kol. Ibland måste jag plugga, då blir det inte så mycket målande. Annars hinner jag med tre-fyra målningar på en helg, eller att börja på dem i alla fall.

Jag inspireras mycket av Lars Lerin, han är min favoritkonstnär.

Om jag vill bli konstnär i framtiden? Nej, jag vill bli arkitekt, men jag vill måla som en hobby.

Min mammas kompis brukar vara med på Danderyds konstrunda så vi brukar åka och titta hos henne. Förra året fick jag låna ett rum hos henne och då var det någon som köpte en av mina tavlor. Det var kul. I år ska folk komma hem till mig och titta på konsten. Det känns lite nervöst, men det blir nog kul.”

Loke Nybell ung konstnär från Danderyd. Foton: Mikael Andersson

Lars Lerin-fan

Namn: Loke Nybell.

Ålder: 12 år.

Gör: Går i sexan på Ekebyskolan, tränar och tävlar i konståkning och målar.

Bor: I bostadsrätt i Stocksund.

Familj: Mamma, pappa och storebror.

Danderyds konstrunda

Konstrundan går av stapeln 7-8 september.

Under rundan öppnar konstnärer i Danderyd upp sina ateljéer, hem eller trädgårdar för allmänheten.

Den 6 september är det vernissage, en samlingsutställning visas på Elverket.

Årets upplaga av konstrundan blir den fjärde.

Artikel i Mitt i Danderyd

”För fjärde gången arrangeras Danderyds konstrunda. Tidigare har runt 65-70 konstnärer deltagit och I år ser det ut att bli lika minst lika många.

Anmälningarna strömmar in till Konstrundan

Danderyds konstrunda, Jenny och Karin
Jenny Grant och Karin Nordvaller är två av tre arrangörer till årets konstrunda.
Danderyds konstrunda går av stapeln för fjärde gången i höst. Redan nu ska anmälan in.
– Det ser jättebra ut, anmälningarna ramlar in, säger Karin Nordvaller.

För fjärde gången arrangeras Danderyds konstrunda. Tidigare har runt 65-70 konstnärer öppnat upp och ställt ut sina verk under en helg. I år ser det ut att bli lika minst lika många deltagare.

– Det ser jättebra ut, anmälningarna ramlar in. Jag ser att det kommer mycket nya människor och det är många unga också. De har börjat lära sig vad en konstrunda är för något, säger Karin Nordvaller som är en av hjärnorna bakom konstrundan.

Vad är en konstrunda för något då?

– Det är en helg som ger konstnärer i Danderyd möjlighet att visa upp sin konst. Antingen i sitt hem eller ateljé i Danderyd. Och alla får vara med – det här ska vara en rolig sak oavsett ålder.

Danderyds konstrunda arrangeras vartannat år i kommunen och 2017 var det nästan 10 000 besökare som gick runt till de som ställde ut i hem, garage, trädgårdar eller ateljéer.

– Vi sålde mycket. Jag tror att alla konstnärer fick sälja verk. Det finns verkligen något för alla smaker och uttryck. I år har många duktiga konstnärer anmält sig. Vissa verk håller väldigt hög kvalité, det blir en spännande blandning, säger Karin.

Hotat event

Även om konstrundan är populär ligger det både mycket arbete och utgifter bakom. Och efter förra konstundan ryktades det om att den kanske skulle gå i graven då kommunen drog tillbaka sitt bidrag på 25 000 kronor.

– Det tar väldigt mycket kraft att jaga sponsorer. Jag vill att kommunen ska visa sin uppskattning för det vi gör. Det gör man bäst genom att ge större bidrag, sa Karin Nordvaller för två år sedan.

Nu är det alltså klart att det blir en omgång till men hur det blir med det ekonomiska stödet från kommunen är ännu inte klart.

– Vi har fortfarande inte fått besked om vi får något bidrag från kommunen men det ordnade sig förra gången och jag har pratat med Hanna Bocander (kommunstyrelsens ordförande) och hon ska hålla invigningstalet så det löser sig kanske med bidraget nu också, säger Karin.

Vad är den ultimata drömmen med konstrundan?

– Det vore fenomenalt om alla satt i sina hus och skapade något och öppnade upp på konstrundan. Det hade varit något det.

Anmälan för att ställa ut är öppen till den 31 mars. Mer information hittar ni på: http://danderydskonstrunda.se/

Konstrundan går av stapeln den 6-8 september och öppnar med en vernissage på fredagen i Elverket i Djursholm.

Karin Nordvaller

Karin Nordvaller (med grå scarf) under förra årets konstrunda. Foto: Malin Jochumsen

 

Artikel i Mitt i Danderyd

”Konstrundan gjorde succé-riskerar gå i graven” Artikel i Mitt i Danderyd

Konstrundan gjorde succé-riskerar gå i graven

 

Konstrundan; Danderyd; Catrine Näsmark; Konstnär

Fullt hus hos konstnären Catrine Näsmark under Konstrundan. Foto: Läsarbild
Keramikern Katarina Bergström öppnade sin ateljé under Konstrundan.
Keramikern Katarina Bergström öppnade sin ateljé under Konstrundan.

 

KULTUR / NYHETER Den tredje upplagan av Konstrundan blev en jättesuccé med närmare 10 000 besök. Men den populära tillställningen riskerar att gå i graven.
– Det vore urtråkigt om Konstrundan försvann. Det är ett fantastiskt evenemang som för oss Danderydsbor samman, säger Djursholmsbon Fanny Rosenblad.

Konstrundan som nyligen arrangerades för tredje gången blev en jättesuccé. Fler än 70 lokala konstnärer, både professionella och amatörer ställde ut. Totalt lockade evenemanget till närmare 10 000 besök, vilket är en fördubbling jämfört med sist det begav sig.

Men Konstrundan riskerar att gå i graven enligt Djursholmsbon Fanny Rosenblad, som hört på omvägar att arrangörerna varje år fått slita hårt för att täcka kostnaderna på 100 000 kronor.

– Det vore urtråkigt om Konstrundan försvinner. Det är ett fantastiskt evenemang som för oss Danderysbor samman, säger hon.

Inte kollektivt inställda

Enligt Fanny Rosenblad är Danderydsborna inte så kollektivt inställda. Var och en tar hand om sitt. Man bor i Danderyd, men jobbar någon annanstans.

– Danderyd är i mycket en sovstad. Genom Konstrundan möter man människor man inte känner och blir medveten om att vi lever tillsammans. Det skapar en gemenskap, en vi-känsla som gynnar alla i kommunen, säger Fanny Rosenblad.

Även Danderyds kommun.

– Om kommunen går in och stöttar Konstrundan ekonomiskt så får de gladare och trevligare medborgare till en låg insats. 100 000 kronor är kaffepengar för kommunen, säger Fanny Rosenblad.

Hårt ideellt arbete

När Mitt i Danderyd kontaktar Karin Nordvaller, en av arrangörerna av Danderyds Konstrunda, säger hon att det är roligt att evenemanget är så uppskattat, men att det ligger mycket ideellt arbete bakom.

Karin Nordvaller, Danderyds konstrunda Foto: Jens Kassnert

I år landade kostnaderna för evenemanget på 90 900 kronor. Tidigare har Danderyds kommun gått in med upp till 25 000 kronor årligen. Den här gången blev Karin Nordvaller uppmanad av kultur- och fritidsförvaltningen att söka andra sponsorer.

– Jag blev ledsen över det. Jag tycker att Konstrundan är ett ganska så stort evenemang som är till en sådan glädje för kommuninvånarna, säger hon.

Beviljade bidrag

Efter samtal med kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg, M, som för övrigt brukar hålla öppningstalet på Konstrundan, fick de till sist ett bidrag på 25 000 kronor beviljat.

Nu är hon dock tveksam till om det kan bli en fjärde Konstrunda.

– Det tar väldigt mycket kraft att jaga sponsorer. Jag vill att kommunen ska visa sin uppskattning för det vi gör. Det gör man bäst genom att ge större bidrag, säger Karin Nordvaller.

Att ett liknande evenemang, Kulturbienallen, som går av stapeln i oktober erhåller betydligt större ekonomiskt stöd från kommunen känns inte rätt enligt henne.

När Mitt i Danderyd får tag på kultur- och fritidsnämndens ordförande Johanna Hornberger, M, säger hon sig vara positiv till att hitta en lösning.

– Konstrundan är otroligt uppskattad. Den vill vi ha kvar och vi ska givetvis stötta och hjälpa till. Sedan får vi väl ha en diskussion för att se vad de behöver, säger Johanna Hornberger.

Konstrundan gjorde succé-riskerar gå i graven

Artikel i Danderyds Nyheter ”Jättesuccé för konstrundan – ”Detta är Tokgalet”.

Jättesuccé för konstrundan – ”Detta är Tokgalet”

Nästan 10 000 besök skedde under årets Danderyds konstrunda som gick av stapeln förra helgen.

Förra helgen var det dags för den tredje upplagan av Danderyds konstrunda, ett ideellt projekt som drivs av Danderydskonstnärerna Karin Nordvaller, Jenny Grant och Anna Werner. Fler än 70 lokala konstnärer ställde ut och totalt skedde strax över 9 500 besök.

Konstrundan var under lördagen och söndagen men inleddes med ett vernissage på Elverket på fredagen. Foto: Anna Werners

– Det är helt otroligt. Jag hade kanske räknat med 5 000 besök, då hade jag tyckt det varit bra. Detta är tokgalet, säger Karin Nordvaller.

”Fantastisk feedback”

Konstrundan hålls vartannat år och tidigare har mellan 4 500-5 000 besök gjorts, men i år märktes ett tydligt flöde av människor från andra delar av Stockholm.

– Det kom folk från Nacka, Åkersberga och Vallentuna. Jag märkte på alla besökare jag pratade med att det har varit efterlängtat och vi har fått en fantastisk feedback.

Med utställarrekord och besökarrekord undrar man hur konstrundan ska ta nästa steg. Karin välkomnar alla ideér från Danderydsbor hur den lokala konsthelgen ska främjas.

– Jag kan önska mig att vi blir några tusen besökare till. Vi är ett alternativ till de etablerade gallerierna i innerstan, men det här är så opretentiöst, det är bara komma, säger hon och fortsätter:

– Till 2019 så är jag redan nu övertygad om att vi får fler än 80 utställare. Men det här är Danderydsbornas konstrunda och alla får vara med och påverka om det är något vi kan göra annorlunda, säger Karin Nordvaller.