Artikel i Mitt i Danderyd

”För fjärde gången arrangeras Danderyds konstrunda. Tidigare har runt 65-70 konstnärer deltagit och I år ser det ut att bli lika minst lika många.

Anmälningarna strömmar in till Konstrundan

Danderyds konstrunda, Jenny och Karin
Jenny Grant och Karin Nordvaller är två av tre arrangörer till årets konstrunda.
Danderyds konstrunda går av stapeln för fjärde gången i höst. Redan nu ska anmälan in.
– Det ser jättebra ut, anmälningarna ramlar in, säger Karin Nordvaller.

För fjärde gången arrangeras Danderyds konstrunda. Tidigare har runt 65-70 konstnärer öppnat upp och ställt ut sina verk under en helg. I år ser det ut att bli lika minst lika många deltagare.

– Det ser jättebra ut, anmälningarna ramlar in. Jag ser att det kommer mycket nya människor och det är många unga också. De har börjat lära sig vad en konstrunda är för något, säger Karin Nordvaller som är en av hjärnorna bakom konstrundan.

Vad är en konstrunda för något då?

– Det är en helg som ger konstnärer i Danderyd möjlighet att visa upp sin konst. Antingen i sitt hem eller ateljé i Danderyd. Och alla får vara med – det här ska vara en rolig sak oavsett ålder.

Danderyds konstrunda arrangeras vartannat år i kommunen och 2017 var det nästan 10 000 besökare som gick runt till de som ställde ut i hem, garage, trädgårdar eller ateljéer.

– Vi sålde mycket. Jag tror att alla konstnärer fick sälja verk. Det finns verkligen något för alla smaker och uttryck. I år har många duktiga konstnärer anmält sig. Vissa verk håller väldigt hög kvalité, det blir en spännande blandning, säger Karin.

Hotat event

Även om konstrundan är populär ligger det både mycket arbete och utgifter bakom. Och efter förra konstundan ryktades det om att den kanske skulle gå i graven då kommunen drog tillbaka sitt bidrag på 25 000 kronor.

– Det tar väldigt mycket kraft att jaga sponsorer. Jag vill att kommunen ska visa sin uppskattning för det vi gör. Det gör man bäst genom att ge större bidrag, sa Karin Nordvaller för två år sedan.

Nu är det alltså klart att det blir en omgång till men hur det blir med det ekonomiska stödet från kommunen är ännu inte klart.

– Vi har fortfarande inte fått besked om vi får något bidrag från kommunen men det ordnade sig förra gången och jag har pratat med Hanna Bocander (kommunstyrelsens ordförande) och hon ska hålla invigningstalet så det löser sig kanske med bidraget nu också, säger Karin.

Vad är den ultimata drömmen med konstrundan?

– Det vore fenomenalt om alla satt i sina hus och skapade något och öppnade upp på konstrundan. Det hade varit något det.

Anmälan för att ställa ut är öppen till den 31 mars. Mer information hittar ni på: http://danderydskonstrunda.se/

Konstrundan går av stapeln den 6-8 september och öppnar med en vernissage på fredagen i Elverket i Djursholm.

Karin Nordvaller

Karin Nordvaller (med grå scarf) under förra årets konstrunda. Foto: Malin Jochumsen

 

Artikel i Mitt i Danderyd

”Konstrundan gjorde succé-riskerar gå i graven” Artikel i Mitt i Danderyd

Konstrundan gjorde succé-riskerar gå i graven

 

Konstrundan; Danderyd; Catrine Näsmark; Konstnär

Fullt hus hos konstnären Catrine Näsmark under Konstrundan. Foto: Läsarbild
Keramikern Katarina Bergström öppnade sin ateljé under Konstrundan.
Keramikern Katarina Bergström öppnade sin ateljé under Konstrundan.

 

KULTUR / NYHETER Den tredje upplagan av Konstrundan blev en jättesuccé med närmare 10 000 besök. Men den populära tillställningen riskerar att gå i graven.
– Det vore urtråkigt om Konstrundan försvann. Det är ett fantastiskt evenemang som för oss Danderydsbor samman, säger Djursholmsbon Fanny Rosenblad.

Konstrundan som nyligen arrangerades för tredje gången blev en jättesuccé. Fler än 70 lokala konstnärer, både professionella och amatörer ställde ut. Totalt lockade evenemanget till närmare 10 000 besök, vilket är en fördubbling jämfört med sist det begav sig.

Men Konstrundan riskerar att gå i graven enligt Djursholmsbon Fanny Rosenblad, som hört på omvägar att arrangörerna varje år fått slita hårt för att täcka kostnaderna på 100 000 kronor.

– Det vore urtråkigt om Konstrundan försvinner. Det är ett fantastiskt evenemang som för oss Danderysbor samman, säger hon.

Inte kollektivt inställda

Enligt Fanny Rosenblad är Danderydsborna inte så kollektivt inställda. Var och en tar hand om sitt. Man bor i Danderyd, men jobbar någon annanstans.

– Danderyd är i mycket en sovstad. Genom Konstrundan möter man människor man inte känner och blir medveten om att vi lever tillsammans. Det skapar en gemenskap, en vi-känsla som gynnar alla i kommunen, säger Fanny Rosenblad.

Även Danderyds kommun.

– Om kommunen går in och stöttar Konstrundan ekonomiskt så får de gladare och trevligare medborgare till en låg insats. 100 000 kronor är kaffepengar för kommunen, säger Fanny Rosenblad.

Hårt ideellt arbete

När Mitt i Danderyd kontaktar Karin Nordvaller, en av arrangörerna av Danderyds Konstrunda, säger hon att det är roligt att evenemanget är så uppskattat, men att det ligger mycket ideellt arbete bakom.

Karin Nordvaller, Danderyds konstrunda Foto: Jens Kassnert

I år landade kostnaderna för evenemanget på 90 900 kronor. Tidigare har Danderyds kommun gått in med upp till 25 000 kronor årligen. Den här gången blev Karin Nordvaller uppmanad av kultur- och fritidsförvaltningen att söka andra sponsorer.

– Jag blev ledsen över det. Jag tycker att Konstrundan är ett ganska så stort evenemang som är till en sådan glädje för kommuninvånarna, säger hon.

Beviljade bidrag

Efter samtal med kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg, M, som för övrigt brukar hålla öppningstalet på Konstrundan, fick de till sist ett bidrag på 25 000 kronor beviljat.

Nu är hon dock tveksam till om det kan bli en fjärde Konstrunda.

– Det tar väldigt mycket kraft att jaga sponsorer. Jag vill att kommunen ska visa sin uppskattning för det vi gör. Det gör man bäst genom att ge större bidrag, säger Karin Nordvaller.

Att ett liknande evenemang, Kulturbienallen, som går av stapeln i oktober erhåller betydligt större ekonomiskt stöd från kommunen känns inte rätt enligt henne.

När Mitt i Danderyd får tag på kultur- och fritidsnämndens ordförande Johanna Hornberger, M, säger hon sig vara positiv till att hitta en lösning.

– Konstrundan är otroligt uppskattad. Den vill vi ha kvar och vi ska givetvis stötta och hjälpa till. Sedan får vi väl ha en diskussion för att se vad de behöver, säger Johanna Hornberger.

Konstrundan gjorde succé-riskerar gå i graven

Artikel i Danderyds Nyheter ”Jättesuccé för konstrundan – ”Detta är Tokgalet”.

Jättesuccé för konstrundan – ”Detta är Tokgalet”

Nästan 10 000 besök skedde under årets Danderyds konstrunda som gick av stapeln förra helgen.

Förra helgen var det dags för den tredje upplagan av Danderyds konstrunda, ett ideellt projekt som drivs av Danderydskonstnärerna Karin Nordvaller, Jenny Grant och Anna Werner. Fler än 70 lokala konstnärer ställde ut och totalt skedde strax över 9 500 besök.

Konstrundan var under lördagen och söndagen men inleddes med ett vernissage på Elverket på fredagen. Foto: Anna Werners

– Det är helt otroligt. Jag hade kanske räknat med 5 000 besök, då hade jag tyckt det varit bra. Detta är tokgalet, säger Karin Nordvaller.

”Fantastisk feedback”

Konstrundan hålls vartannat år och tidigare har mellan 4 500-5 000 besök gjorts, men i år märktes ett tydligt flöde av människor från andra delar av Stockholm.

– Det kom folk från Nacka, Åkersberga och Vallentuna. Jag märkte på alla besökare jag pratade med att det har varit efterlängtat och vi har fått en fantastisk feedback.

Med utställarrekord och besökarrekord undrar man hur konstrundan ska ta nästa steg. Karin välkomnar alla ideér från Danderydsbor hur den lokala konsthelgen ska främjas.

– Jag kan önska mig att vi blir några tusen besökare till. Vi är ett alternativ till de etablerade gallerierna i innerstan, men det här är så opretentiöst, det är bara komma, säger hon och fortsätter:

– Till 2019 så är jag redan nu övertygad om att vi får fler än 80 utställare. Men det här är Danderydsbornas konstrunda och alla får vara med och påverka om det är något vi kan göra annorlunda, säger Karin Nordvaller.

”Hela livet i konstens tecken” – artikel i Mitt i Danderyd

Hela livet i konstens tecken

KULTUR Kjerstin Halden har varit konstintresserad i hela hennes 94-åriga liv. Nu debuterar hon på Danderyds konstrunda.
– Det ska bli intressant att vara med här, säger Kjerstin Halden.

– Jag har alltid varit intresserad av måleri och har lätt för färger, säger Kjerstin Halden till Mitt i.

Hennes verk föreställer mycket landskap och stilleben. Till konstrundan har Kjerstin valt ut landskap från bland annat Värmland, Lofoten och Provence i Frankrike.

– Jag hittar inspiration i livet omkring mig, det vardagliga intresserar mig. Det kan vara ett träd eller liknande, säger Kjerstin Halden.

Under en lång tid bodde hon och hade en ateljé i Provence och därifrån kommer flera av hennes verk.

Kjerstin är en av de mest meriterande konstnärerna under konstrundan med utbildning i både Beaux-Arts i Paris och konsthögskolan i Stockholm.

För program och mer information om konstrundan gå in på www.danderydskonstrunda.se.

Läs hela artikeln här:

Hela livet i konstens tecken

Artikel i Mitt i Danderyd, augusti 2017

 

Karin Nordvaller och Jenny Grant arrangerar Danderyds konstrunda.

Karin Nordvaller och Jenny Grant arrangerar Danderyds konstrunda.

Det höstas för konsten i Danderyd

NYHETER I september kommer konst att ta plats i hela Danderyd. 70-talet konstnärer ställer ut under den tredje upplagan av Danderyds konstrunda.

Konst i Danderyd är hetare än någonsin. I alla fall om antal deltagande konstnärer under konstrundan får avgöra. I år ställer ett 70-tal personer ut sina alster vilket är ett rekord. Det är inte bara konstnärer som deltar utan även amatörer som vill visa sin konst.

Mångsysslaren Karin Nordvaller startade upp denna konsthändelse 2013 och har arrangerat den två gånger tidigare. Förra gången tillsammans med sin konstnärsvän, Jenny Grant.

– Nu är vi etablerade och det finns så många duktiga konstnärer i vår kommun. Detta är tredje gången som vi arrangerar konstrundan som vi håller vartannat år, säger Karin Nordvaller.

Konst i alla åldrar

Det finns en stor bredd i både form, erfarenhet och ålder av utställarna. Konstnärerna som ställer ut är alltifrån 16 till 94 år och verken består av både tavlor, skulpturer och smycken. Ingen jury bedömer vad som ska ställas ut, det är helt upp till respektive konstnär.

– Vi vill inspirera till kreativitet och önskar att fler öppnade upp sina skåp och tog fram saker att skapa konst med. En önskan är att vi fick mer kreativ inriktning i skolorna, säger Jenny Grant.

Jenny Grant och Karin Nordvaller ställer själva ut sina verk. Foto: Jens Kassnert

Samlingsutställning i Elverket

Konstrundan går av stapeln den första helgen i september. Den gemensamma samlingsutställningen äger rum på Elverket i Djursholm där alla konstnärer ställer ut varsitt verk. I stort sett allt som ställs ut under konstrundan är till salu.

– Varje deltagare ställer ut ett verk var på Elverket som ska vara representativt för vad  konstnären ställer ut. Sedan tar besökarna sig runt till de olika utställningsplatserna. Det kan vara i någons ateljé, hemma hos någon eller i en lokal de har hyrt, säger Karin Nordvaller.

”Det finns inga rätt eller fel”

Mod och kreativitet hör enligt Jenny ihop. Ett kreativt arbete utvecklas genom misslyckanden och då krävs en viss typ av mod för att våga misslyckas.

– Hela livet går ut på att vara kreativ och våga att misslyckas. Konst är komplext, det jag tycker är vackert gillar inte någon annan och tvärtom. Här finns något för alla och det finns inga rätt eller fel, säger Jenny Grant.

JENS KASSNERT

9 augusti 2017, 16:04